Ünnepi hangulat a Református Egyház új épületében

/ Dajka Ilka /
dajka.ilka2023 képe
A San Francisco környékén élő összetartó magyar közösség a Hungarian Reformed Church of San Francisco and Vicinity új otthonában gyűlt össze hogy megemlékezzen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről.
Németh Maurus atyaElőadók, szervezőkMárcius 15.Eszterlánc Magyar Népi Együttes

A közelmúltban a San Francisco-i öböl környéki Magyar Református Egyház sikeresen eladta a Redwood Cityben lévő templomát azzal a céllal, hogy új, alkalmasabb otthont tudjon biztosítani hívei számára és méltó környezetben tudja folytatni több mint 70 éve tartó áhítatos munkáját.

Az öböl környékén működő katolikus és református egyház hosszú évek óta tevékenykedik egymást segítve és támogatva. Nemzeti ünnepeinknek, megemlékezéseinknek minden évben felváltva adnak otthont. Idén a Magyar Református Egyház adott otthont a március 15-ei ünnepi műsornak.

A vasárnapi istentiszteletet követően, Vesztergombi Ákos, a Református Egyház fenntartó bizottsági tagjának irányításával készült a gulyásleves, melyet az egybegyűltek baráti hangulatban fogyasztottak el az ünnepi műsor előtt.

A műsor megnyitójaként, az Első Kaliforniai Huszár Regiment hozta be a magyar és amerikai zászlókat ünnepélyes keretek között. Ezt követően Magyari-Köpe Gábor köszöntötte az egybegyűlteket, aki felkérte a Hungarian Catholic Mission lelkészét, Németh Maurus atyát, hogy mondja el a kezdő imát.

Az ünnepi beszédet Mészáros Eleonóra magyar konzul, tudományos és technológiai szakdiplomata tartotta meg, aki kiemelte a helyi magyarság nemzeti összetartó erejét. A továbbiakban egy csodaszép Kormorán dal zendült fel Fisher Judit, Egyedi Attila és Szabó Gergő előadásában, majd Velinszky Márton kiscserkész adta elő zongorán a Kossuth-nótát. Balogh L. Endre pedig tárogató muzsikával köszöntötte nemzeti ünnepünket.

Az Eszterlánc Magyar Népi Együttes két produkcióval is emelte az ünnep hangulatát, melyeket én  tanítottam be a csoportnak. Kalotaszegi illetve vajdaszentiványi táncokat adtunk elő. Ezt követően a cserkész növendékek előadásában csendült fel Petőfi Sándor: Nemzeti dal c. költeménye. 

Pataki Ildikó, a Magyar Diaszpóra Tanács Észak-Amerikai Regionális Elnöke, Petőfi Sándor naplójából olvasott fel, míg a Magyar Katolikus Misszió elnökasszonya, Pápai Éva érdekességeket osztott meg a forradalom és szabadságharc történetéről. Szabó Éva, az Örly Múzeum a Magyar Kultúráért vezetője, Túrmezei Erzsébet: A magyar fa című versét adta elő. Ezután pedig elismerő oklevélben részesült a diaszpórában végzett kiemelkedő munkájáért, melyet Voisin Éva, Magyarország San Franciscó-i Tiszteletbeli konzulja adott át. Az ünnepség fénypontja Szeredy Krisztina és Leblanc Győző operaénekesek előadása volt, akik még a nézőket is megénekeltették. 

A záró imádságot Matthew Leavy atya mondta el, majd az egybegyűltek közösen énekelték el a himnuszt. Végezetül a 43&77 Lósárdy Zsuzsanna és Béri Balogh Ádám Cserkészcsapatok süteményvására és közös teázás zárta az összejövetelt, mely alatt Horváth János zenetanár csodálatos csellómuzsikáját lehetett élvezni.