Trianon 100 – Határon „innen és túl”

/ Orbán Johanna /
orban.johanna képe
Trianon valódiságát személyes tapasztalaton keresztül a külhonban élő magyarok érzik át leginkább. A napokban láttam egy pár perces megemlékező videót, ami számomra legjobban kifejezi ennek emberi oldalát: kettészakított falu s kettészakított barátság.

Az Adelaidei Cimbora Iskolába készítettem egy videót, ahol a Trianont folklór szempontból közelítjük meg és a régmúlt történeteit adoptáljuk a mai korunkra. Így hozzuk közelebb a legújabb generációnak is ezt az emléket. Ezt fontosnak tartom, hiszen, ha tudunk kapcsolódni a múltunkhoz, akkor mindig lesz hová visszanyúlnunk és általa többek leszünk. Azt, hogy milyen az embernek a saját hazájában idegennek lenni – ott, ahol a nagyszülei földjei és a szomszédjai nagy része is magyar –, igazán azok értik, akik az elcsatolt részeken születtek és élnek ma is. A haza hiánya a diaszpórában élő emberek számára is megjelenik.

Adelaide-ben csak zártkörű megemlékezést lehetett tartani, mert a helyi korlátozások még nem engedték a nagyobb létszámú rendezvényeket.

Az esemény konferálója Dobozy István a Magyar Harcosok Bajtársi Közössége (MHBK) Központi vezető – ausztráliai helyettese volt, aki beszédet is mondott. A zártkörű megemlékezésen elhangzott a Himnusz majd Czár László Vass Albert Üzenet haza című versét olvasta fel.

Beszédet Szabó Attila mondott, aki a Dél-Ausztráliai Magyar Egyesületek Szövetségének elnöke. Szabó Attila maga is Erdélyben született, így egyszerre tudja, hogy milyen Trianon következményeként a szórvány- és a diaszpóramagyarság tagjának is lenni. A beszédében megemlékezett a területi és lakossági veszteségről, ami szinte felfoghatatlan méretű egy országot nézve és hangsúlyozta, hogy ennek ellenére ma mégis itt vagyunk és 100 év után sem felejtettük el egymást. „Ma mégis itt vagyunk és meggyújtjuk az emlékezés gyertyáit” hangsúlyozta.

Hubbard Zsuzsanna pedig énekével színesítette a műsort. Az Adelaidei Magyar Közösségi Rádió a megemlékezést teljes egészében közvetítette, valamint az Adelaidei magyarok - Hungarians is Adelaide Facebook csoportban is közzétette – így minden helyi magyarhoz elért a megemlékezés és ha virtuálisan is, de részt tudott venni rajta.

Az Adelaidei Magyar Református Gyülekezet műsorát Varga Ramóna és jómagam készítettük el, ami egy igazán színes anyag lett videókkal, beszédekkel, illetve általam énekelt népdallal. A résztvevők a végén Nagy-Magyarországot formáltak az emlékezés alatt meggyújtott gyertyákból; így zárva ezt a minden magyar számára nagyon fontos napot.

A teljes műsort itt tekinthetik meg:

https://www.youtube.com/watch?v=0mNr6-RSgK4&t=7s