Hagyományos magyar disznótor Észak-Macedóniában
Az egész napos rendezvényt a szervezet egyik tagjának hétvégi házában tartottuk meg, a kinti sütés-főzéshez pedig az idő is kedvezett: hét ágra sütött a nap ezen a februári napon. Turcsányi Tibor alelnök, a Teleház főszakácsa készítette ezúttal is a finom falatokat. A disznótor előtt természetesen segítségre is szüksége volt: szorgos kuktákkal töltötte a kolbászokat és a hurkákat. A disznótoros paprikáshoz is megtörténtek az előkészületek: hagymát pucoltunk, krumplit kockáztunk, salátát készítettünk. A disznótor napján pedig míg a bográcsban rotyogott a paprikás, egy másik edényben a tepertő sült, mellette pedig a sült máj készült. Természetesen a szervezet és a szkopjei magyar nagykövetség női tagjai sem érkeztek üres kézzel: volt, aki salátát készített, míg mások sós és édes süteménnyel egészítették ki a disznótoros ebédet.
A barátkozás egész nap tartott. A szervezet új tagjainak így alkalmuk volt kötetlenebb formában is találkozni, megismerkedni egymással, és a magyar nagykövetség munkatársaival is. A disznótorra a Teleház tagjai családjaikat is elhozták. A gyerekek a friss levegőn futkároztak egész nap.
A disznótoros ebéddel is a magyar hagyományokat próbálják közelebb hozni az Észak-Macedóniában élő és itt felnövő magyarokhoz, a Magyarországról, Erdélyből, Vajdaságból elszármazottak számára pedig jó alkalom ez egy kis nosztalgiázásra, és az otthoni ízek felelevenítésére. Én idén először vettem részt ezen az eseményen, és megállapíthatom, hogy a macedóniaiak igencsak jól fogadták a magyar ízeket, annak ellenére, hogy ők maguk is, egyebek mellett, az ízletes konyhájukról ismertek. A sós süteményektől kezdve a paprikáson, tepertőn, májon, hurkán és kolbászon keresztül az édes kalácsokig minden elfogyott. A magyar konyha finomságai mellé pedig egész nap szólt a magyar muzsika is a macedóniai hegyek között.