Tanodai Farsang Chesterben

/ Szabó Ágnes /
szabo.agnes képe
A Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda első februári foglalkozása a farsang jegyében telt.
Tanoda, Chester, Farsang, oviTanoda, Chester, Farsang, szörpfarsangfarsang

Nagy izgalommal érkeztek a gyerekek a szombati, február negyedikei tanodanapra, hisz tudták, hogy jelmezbál és mulatság lesz a tanulás után. Volt, aki már hercegkisasszonyként, volt aki Batman-ként ült a katicapárnáján a mesehallgatás és feladatmegoldások alatt.

Figyeltem a gyerekeket, hogy mennyire át tudják élni pillanatok alatt a kékfestő inas történetét, amit a Balassi-füzetek egyikéből mesélt el mentorom, Kádárné Szász Hilda, a Tanoda vezetője. Sorra oldottuk meg a feladatokat: betűírás, helyesírás, nyelvtani szabályok, irodalmi fogalmak, szövegértés. Az ovisok pedig játszottak, színeztek, majd a hallott mesét újra megbeszélték. A bábozás után pedig a közös ebéd következett.

Ezután pedig a beöltözés, hisz "Itt a farsang, áll a bál" állt a mai Tanodanap plakátján. Még decemberben kaptunk ajándékba rengeteg jelmezt, amit rendbe tettünk, s most bárki válogathatott közülük. Pillanatok alatt királylányok, hercegkisasszonyok, tűzoltó, katona, Batman, Woody, Buzz, Túró Rudi, indiánlány, s egy kék hajú boszorkány, állt körülöttünk. Önfeledten táncolt és énekelt mindenki, majd megtapsoltuk egymást nagyszerű átalakulását!

A Boszorkányunk mesélt a farsangi szokásokról, majd Kiszebábot készítettünk, hogy a chesteri telet eltemessük. Be is vetettük a bábuinkat a MeseDobozunkba, hogy jöhessen a várva várt tavasz!

A fánk és a szörp aztán tovább fokozta a hangulatot, végül lufifújás és játék zárta a napot.

Volt egy új kisfiú az ovis csoportba. Ő szinte semmit nem beszél még magyarul. A mesehallgatás után nagyon el volt keseredve, de pár angol szó, s a gyerekekkel való együtt játszás lassan megnyugtatta, a farsangi dalokat és népi játékokat már bátran próbálta magyarul énekelni!

Boldog volt ő is a mai farsangi tanodanapon!