Szüreti bál nanaimói módra

A vidámság receptje: házias ételek, magyar borok, szórakoztató játékok és jó társaság

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
A nanaimói magyar közösség egyik hagyományos rendezvénye a szüreti bál. A szürethez és borkészítéshez köthető mulatság idén sem maradhatott el. Október utolsó hétvégéjén megtelt a közösségi ház, mintegy 80 ember jött el, ami a ház befogadóképességének felső határa.
Előkészületek a nagy főzéshez"Töltött káposzta gyár" nanaimói módraSok jó ember kis helyen is elférVacsorához készülődve

Nanaimo környéki településekről is érkeztek vendégek, mint például: Courtenay, Gabriola Island, Ladysmith, Parksville, Vancouver. A nanaimói magyar egyesület több tagja sem a városban él. Ennek ellenére egy hajnalig tartó mulatság kedvéért mégis sokan úgy gondolták, hogy érdemes ellátogatni a Magyar Házba. Külön jó hír, hogy új tagok közül is többen részt vettek az eseményen.

Az est közös vacsorával vette kezdetét. A megelőző napokban serényen folyt a munka a konyhában. 300  káposzta töltelék készült, mellette pedig kolbásszal töltött hús is sült, csak azért, hogy biztosan jusson mindenkinek elég. Magyaros és házias ízek fogadták a vendégeket. Desszert gyanánt pedig különféle házi sütemények és mini torták kerültek az asztalra.

A kiadós vacsorát jó kedélyű beszélgetés és borozgatás követte. Az estét kocsmakvíz, tombolahúzás és az elmaradhatatlan játék a „szőlőcsenés” tette még vidámabbá. Nehéz fába vágta a fejszéjét, aki szőlőcsenésre adta a fejét. Annak ugyanis nem csak egy öreg csőszt kellett kijátszania, hanem szemfüles és fürge gyerekek egész seregét. Természetesen senki sem vette zokon, ha a csőszök rajtakapták és bírságot kellett fizetnie. Ugyanis a szőlőcsenésből befolyt összeg, mint adomány, a hétvégi iskola működtetését támogatja.

Szőlő mellett magyar borok nélkül sem múlhat el egy szüreti mulatság. Bár magyar szőlő nem kerülhetett a tarisznyákba, szerencsére azért magyar borból jutott az asztalokra. A rendezvény előtt örömmel nyugtáztam, hogy az itteni állami italboltokban lehet kapni néhány tételt magyar borokból. Közülük talán a furmint volt a legnépszerűbb. A bárkészlet hamar ki is fogyott. Persze zene és tánc sem hiányozhatott a bálból. Sőt, a hajnalig tartó mulatozás a Magyar Ház alagsori klubhelyiségében folytatódott tovább. Spontán „biliárdbajnoksággal” zárult az este.