Színes karácsonyi ünnepség Bécsben

/ Fazekas Csilla /
fazekas.csilla képe
Az Ausztriai Független Magyar Kultúregyesületek Csúcsszervezete a hagyományokhoz híven énekkel, zenével, tánccal és közös vacsorával ünnepelte a karácsonyt és zárta az évet december 15-én, szombaton Bécsben. A rendezvényt a Zeneművészeti Egyetemen a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület által szervezett egész napos magyar népzene és néptánc workshop után szervezték meg.
Színes karácsonyi ünnepség BécsbenSzínes karácsonyi ünnepség BécsbenSzínes karácsonyi ünnepség BécsbenSzínes karácsonyi ünnepség Bécsben

Az Ausztriai Független Magyar Kultúregyesületek Csúcsszervezete négy magyar kulturális egyesület, a Bécsi Magyar Munkás Egyesület, a Bécsi Magyar Iskolaegyesület, a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület és a Vajdaság Bécsi Magyar Kultúregyesület közös platformja.

A karácsonyi ünnepség résztvevőit Steip Ferenc, a csúcsszervezet elnöke köszöntötte, aki nagy örömét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy idén is szép számban gyűltek össze az egyesületek tagjai a karácsonyt megünnepelni és az óévet elbúcsúztatni. Kilyénfalvi Gábor, a Délibáb elnöke is köszöntőt mondott és egyben köszönetet is az egyesületek tisztségviselőinek és tagjainak egész éves kitartó munkájukért.

A rövid köszöntők után a Bécsi Magyar Iskolaegyesület alsós diákjai három fenyőfáról mutattak be egy kedves karácsonyi történetet, felkészítő tanáruk Nick Ildikó, az Iskolaegyesület vezetője volt. Ezután Pap Ildikóval Juhász Gyula Karácsony felé című versének megzenésített változatát énekeltük el, gitáron Pap Péter kísért. Majd citeramuzsika következett: Rozs Péter és kis tanítványa, Rusu Doris rábaközi nótákat játszottak, illetve énekeltek. Farkas Dorina, Kovács Viktória, Kilyénfalvi Áron és Cseke Szilveszter alföldi táncokat mutattak be, Havasréti Pál és Pap Péter tekerőn kísérte őket. A Barka Népdalkör dél-alföldi karácsonyi dalokat énekelt, majd a Rézsarkantyú Citerazenekar klasszikus adventi dalokat is megszólaltatott. Az éneklésbe a közönség is bekapcsolódott. A gyermekeknek külön ajándékcsomagokkal készültek, amiket az ünnepi műsor után a karácsonyfa alatt kereshettek meg.

Volt, aki már a vacsora alatt is táncra perdült, a talpalávalóról többek között Havasréti Pál és felesége gondoskodott, de az este folyamán a RICMARDEN zenekar is muzsikált. Az ünnepség – mint minden évben – idén is rendkívül jó hangulatban telt. Az egyesületek tagjai most egy kis időre elbúcsúztak, majd ismét találkoznak 2019-ben.