Szent István napi ünnepség Barilocheban

/ Komlósi Krisztina /
komlosi.krisztina képe
A Szent István napi ünnepség az Argentínában élő magyar diaszpórában élők számára is fontos esemény. A nemzeti ünnepek lehetőséget teremtenek az itt élő magyar leszármazottak számára, hogy erősítsék nemzeti identitásukat, hogy a 21. század rohanó világában megálljanak egy pillanatra, és megemlékezzenek múltjuk, történelmük egy adott eseményéről, valamint lehetőséget biztosít arra, hogy az újabb generációk megismerjék történelmüket, gyökereiket.

Augusztus 20-án délben összegyűlt a magyar közösség a Nemzetek Terén, ahol Fehér Sebastián a Bariloche-i Magyarok Szövetségének az elnöke mondott ünnepi beszédet a magyar közösség és más nemzetek képviselői előtt, valamint felvonták a magyar zászlót. Ezt követően mindenkit vendégül láttunk egy közeli helyen, ahol tejfölös csirkepaprikást szolgáltunk fel nokedlivel, valamint süteményekkel és borral ünnepeltük Szent István király szentté avatásának évfordulóját. Az ebéd előtt ismertettem Szent István király tetteinek jelentőségét, valamint meséltem arról is, hogy hogyan ünnepeljük Magyarországon ezt az ünnepet.

Természetesen az Új Kenyér ünnepéről sem feledkeztünk meg. Az ünnepet megelőző napon készítettem egy hatalmas kenyeret, melyet az ünnepi ebéd előtt bemutattam, majd felszolgáltam. Ez azért is volt különleges pillanat, mert a helyiek közül a legtöbben nem ismerték az Új Kenyér készítésének és megáldásának hagyományát. Remélhetőleg sikerült egy új hagyományt teremtenem a bariloche-i magyarok körében.

 Itt, Barilocheban van egy angol két tannyelvű iskola, mely Szent István nevét viseli és az alapítója a magyar Besenyi Család. Augusztus 19-én az iskolában is megemlékeztek a magyar államalapítás ünnepéről. Az iskola auláját feldíszítették nemzeti színű díszekkel és magyarországi látnivalók fotóival. Az ünnepségen a gyerekek egy kvíz-játék során még több érdekes információval gazdagodtak Magyarországról, valamint a magyar hagyományokról, ünnepekről. A műsort az iskolai magyar néptánccsoport bemutatója zárta.