30 éve szabadon

Hangversennyel ünnepelték a V4-ek a kommunizmus bukását Torontóban

/ Csibi Balázs /
csibi.balazs képe
A kommunizmus bukásának 30. évfordulója alkalmára szervezett nagyszabású koncertet a torontói magyar, cseh és lengyel főkonzulátusok, valamint a szlovák nagykövetség. A klasszikus zenei élményt a V4-es országokhoz köthető művek és művészek fémjelezték.
Doug Ford, Ontario tartomány miniszterelnöke is résztvett az eseményenFreedom Reborn koncert TorontóbanFreedom Reborn koncert TorontóbanFreedom Reborn koncert Torontóban

Október 27-én a kommunizmus bukásának 30. évfordulója alkalmából rendezett Freedom reborn című koncertet a négy ország külképviselete a torontói Szent András templomban. Az ünnepségen többek között felcsendült Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Chopin, Smetana és Dvořák klasszikusai. A hangversenyen nemcsak magyar, cseh, lengyel és szlovák zenészek tették tiszteletüket, de Doug Ford is, Ontario tartomány miniszterelnöke. “Ma este a szabadság győzelmét ünnepeljük! Az igazságosság győzelmét az elnyomás felett” - emelte ki a Miniszterelnök. Ford kiemelte, a kommunizmus elől sokan menekültek nyugatra, szabad országokba - így Kanadába is. 

A V4-es országok főkonzulátusának vezetői is beszédet mondtak. Palkovics Valér torontói főkonzul a szabadságig vezető hosszú utat és az azt építő hősök szerepét emelte ki: “Hősök és mártírok tízezrei, bátor honfitársak milliói kövezték ki a szabadsághoz vezető utat fél évszázadon keresztül. Mi magyarok szabadságszerető, független nemzet vagyunk. Az elmúlt harminc évben demokráciát építettünk, csatlakoztunk az EU-hoz és NATO-hoz. Ma Magyarország szabad, stabil a demokrácia, az EU leggyorsabban növekvő gazdasága.”

A koncerten elhangzott Kodály Zoltántól a Glória Oláh Imre orgonajátékával, a Szent Erzsébet kórusa, a Scola Cantorum pedig a torontói Novi Singers énekkarral közösen adta elő a Stabat Mater című szerzeményt. Felemelő érzés volt hallgatni a Toronto Sinfonietta zenekar előadásában Liszt Ferenc Magyar Rapszódiáját is.