Stuttgart: III. Nyugat-Európai Magyar Néptáncfesztivál

/ Nagy-Portik Katalin /
nagy.portik.katalin képe
2018. október 26-27-én harmadik alkalommal rendezték meg a Nyugat-Európai Magyar Néptáncfesztivált Stuttgartban. Tartalmas program, színvonalas műsor, jó hangulat fogadott kicsiket, nagyokat egyaránt.
Máthé Kriszta könyvbemutató Juhász Zenekar koncert Máthé Kriszta könyvbemutató Gálaműsor

2018. október 26-án kezdetét vette a III. Nyugat-Európai Magyar Néptáncfesztivál Stuttgártban. A program egy könyvbemutatóval kezdődött. Máthé Kriszta székelyföldi magyar tanár, író és újságíró mutatta be az Apróka eszponka című könyvét. A könyvet a több, mint tíz éves élettapasztalat ihlette, amit Kriszta Moldvában a Frumósza nevű csángó faluban töltött. Az elhangzott történetek szinte oda varázsolták a hallgatót a csángó környezetbe.

A könyvbemutatót a Juhász Zenekar koncertje kísérte, majd a zenekar egy fantasztikus táncházhoz szolgáltatta a talpalávalót.

A fesztivál folytatásaként a szombati napon a Batyu színház szórakoztatta a gyerekeket a Szegény ember gazdagsága című bábelőadásával, majd ezt követően Vass Mária Magdolna tartott táncházat a gyerekeknek. Nagyon sok érdeklődő gyerek és szülő vett részt a délelőtti programon. A táncház után kézműves foglalkozások várták a gyerekeket. Krumplipuskát, sípokat készíthettek, mézeskalácsot díszítettek, kipróbálhattak kész fajátékokat. Délután az esti gálaműsor fellépő csapatai próbáltak, ezzel párhuzamosan a vendégek informálódhattak a Baden Würtembergi Magyar Konzuli Iskola működéséről, a Cserkészet munkasságáról, kézműves kiállításokat csodálhattak meg, illetve vásárolhattak kézműves termékeket, szebbnél szebb mézeskalácsokat, autentikus viseleteket, ékszereket és más emléktárgyakat.

 Egy egész nap működő büfé biztosította az inni és ennivalót a vendégeknek. Csodálatos módon a szervezők nagyon sok házi süteményt hozta be a büfébe, hozzájárulva ezzel a rendezvény sikeréhez.

18:00 órakkor vette kezdetét a fesztivál gálaműsora, melyen elsőként felszólaltak Kemény Ibolya és Kemény József, a fesztivál főszervezői és a Csöbörcsök Táncegyüttes művészeti vezetői, majd köszöntő beszédet mondott Miskolci Terézia vezető konzulasszony, Szabó Dezső, a Magyar Kulturális Intézet igazgatója és Tamás Péter, az Erdély Világszövetség elnöke.

A bemutató műsoron résztvevő együttesek: a Svájcból érkező zürichi Óperenciás Néptáncegyüttes, a genfi Pannónia Néptáncegyüttes, a németországi Berlini Magyar Néptánccsoport, a heidelbergi Áfonyahegy Táncegyüttes, a müncheni Regös Magyar Néptáncegyüttes, a weidenstetteni Szilaj Táncegyüttes, a Wernaui Táncegyüttes, valamint a stuttgarti Törekvők Néptánccsoport és a Csöbörcsök Táncegyüttes.

Az igazán színvonalas előadást egy fergetes hangulatú táncház követte. A zenei alapot a Juhász Zenekar és Nyugati Szél zenekarok biztosították.

A stuttgarti Csöbörcsök Táncegyüttes bemutatkozó szövegének alább idézett részlete igazán jó fejezi ki hagyományaink, táncaink értékeit. Ezen értékek méltó képviseletének lehettünk tanúi a táncosok lelkesedésében, előadásuk minőségében, kifejezésmódjában: „Apáink elfeledett szavait, észjárását, örökségét, megunhatatlan és tökéletes formáját ránk szabták, hogy életünkkel egységként tudjuk szolgálni egymást. A világ felszínességre nevelő hatása olyannyira sikeres, hogy a nemzetek elfelejtik önmagukat, táncaikat, zenéiket, énekeiket, s már csak egy lélegeztetőgépen tárolt vén múzeumi tárgyként kezelik őket, olykor-olykor elővéve azt kalapdíszként felvéve, amelyet hazaértükkor ugyanolyan hirtelenséggel le is vesznek, ahogy azt feltették. A táncházmozgalom önismerési folyamat, melyben mindenki megmoshatja arcát, felfrissülve s új erővel indulva neki a hét újratermelődő nehézségeinek.”

A rendezvény főszervezői Kemény Ibolya, Kemély József és Vajda Mátyás. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően az Erdélyi Világszövetség is támogatta a rendezvényt.