Strasbourgi karácsonyi délután

/ Vajda Villő /
vajda.villo képe
A Strasbourgi Magyar Kultúregyesület december 16-án, vasárnap különleges hangulatban ünnepelt. Az idei évet a Mesevár magyar iskola egy rendkívüli eseménnyel zárta.
KoncertHangszerbemutatóHangszerkóstolgatóKarácsonyi közös éneklés a zenekari kísérettel

A program elsődleges célja a Strasbourg környékén élő magyarság és más nemzetiségű érdeklődők lelkének feltöltése volt az ünnepekre, ennek színt adva különleges programokkal, meghívottakkal. A megszokott délutáni foglalkozások után meglepetés vendégként érkezett a Stuttgartból érkező három tagú zenekar. A banda prímása Vajda István, aki a Nyugati szél zenekar tagja, Nyugat-Európában számos táncegyüttes és közösség rendszeres meghívottja és muzsikusa, Kemény Andor brácsás, a stuttgarti Csöbörcsök Táncegyüttes férfikar vezetője, valamint Vajda Mátyás bőgőn, a stuttgarti Csöbörcsök Táncegyüttes Körösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa, a banda összefogója. A rövid koncert után Vajda Mátyás hangszerbemutatót tartott, amelyen átfogóan szemléltette a magyar népzenére jellemző három tagú húros banda felállását, hangszereit és hangzásuknak jellegzetességeit. Ezt táncbemutató követte, majd táncház, melyen a Keleti Táncegyüttes ízes magyar mulatságra hívta az érdeklődőket. Az egyesület mézeskalácssütő versenyt hirdetett az alkalom tiszteletére, amire nagy igényességgel és kreativitással készültek a pályázók. A legjobbakat íz és díszítés kategóriában díjazták. 

A lélekemelő magyar zene és tánc bölcsessége minden korban és élethelyzetben képes bebizonyítani tökéletes illeszkedését. Egyaránt szól a feltöltődésről, az örömről, az egymásra találásról, de ezzel egyidőben a bánatról és a gyászról is. Az emberi élet tökéletlen törékenysége hordozza magában annak tökéletességét. Az ünnepi alkalmon megemlékeztünk a strasbourgi merénylet áldozatairól, köztük sajnos a közösséghez tartozó egyik férfitagjáról is. Pihenése legyen nyugodt.