Páneurópai piknik avagy a német-magyar barátság

A németországi magyar közösség redezvénye a páneurópai piknik 30. évfordulóján

/ Székely Edina Emőke /
szekely.edina.emoke képe
Utolsó ruhadarabok becsomagolása, kedves tárgyak elhelyezése a börönd alján és már augusztus végén járunk, így párommal tudtuk,hogy nemsokára Stuttgartban tevékenykedhetünk, ott segíthetjük a diaszpórában elő magyar közösségeket. Az ember minden kihívás előtt izgatott, nálunk sem volt ez másként. Baráti fogadtatásban részesültünk, éreztük hogy jó emberek közé érkeztünk.
Csöbörcsök Táncegyüttes, StuttgartFergeteges hangulat mozaikkockájaPforzheim, Páneurópai piknik 30 évfordulóján megrendezett ünnepély

Megérkezésünket egyeztetés és megbeszélés követte, hogy ősztöndíjunk ideje alatt mely feladatkörök és célok szerepelnek a fogadó szervezetünk azaz a Csöbörcsök Táncegyüttes jövendőbeli tervei között, majd ezek tudatában neki is láttunk küldetésünknek. Így csöppentünk bele az együttes meglévő koreográfiáiba és jutottunk el egy fellépés alkalmával Pforzheimbe.

Pforzheim, Baden-Württemberg tartományában található, itt épült az első vasút vonal 1861-ben, tudniillik eme várost egykor az Aranyvárosnak is nevezték ékszer- és órakészítői miatt. Ma is büszkén viselheti ezt a nevet, ugyanis aranyat ér az itt élő magyarok és német állampolgárok kapcsolata és barátsága. Alátámasztanám ezt azzal is, hogy 2019. szeptember. 21-én a Csöbörcsök Táncegyüttes két koreográfiájával tettük még felemelőbbé a Páneurópai piknik 30. évfordulóján megrendezett ünnepséget, melyet a német-magyar baráti közösség szervezett meg sok odaadással és szeretettel. Az ünnepség nyítányában elhangzott Dr. Berényi János stuttgarti magyar főkonzul beszéde is. Felemelő érzés volt látni, hogy az itt élő magyarok milyen nagyszerű összhangban élnek a német állampolgárokkal. Bátran jelenthetem, hogy az itt lévők egy nagy családot alkotva élvezték a különleges ünnepséget. Idén megközelítőleg 350 résztvevője volt a rendezvénynek, ez bizonyítja, hogy évről évre egyre nagyobb az igény mindkét oldalról a közös együttműködés, mulatozás és minőségi idő eltöltését illetően.

Erdélyiként örömmel észleltem, hogy itt is egységben rejlik az erő, elöljáró példaként szolgál a Csöbörcsök Táncegyüttes elhívatottsága, hiszen a csoport igyekszik minden ilyen jellegű rendezvényen aktív részvevőként megjelenni, hogy az itt létrejövő német-magyar találkozások értékesebbé válljanak a néptánc és a népzene kötelékében. A tánccsoport egy magyarpalatkai valamint egy szucsági román forgatósból és szaporából álló koreográfiát adott elő, ezzel is szemléltetve, hogy a néptáncban is fellelhető a színes sokszinűség. A hangulatot emelte Soós András bandája, akik élő muzsikájukat szolgáltatták a koreográfiákhoz, a táncoktatáshoz és a táncházhoz. Ez utóbbit mi magunk vezényeltük le az itteni táncosok segítségével. És ha ez még mindig nem lenne elég: egy fiatal német férfikar német slágereket előadva szórakoztatta a mulatni vágyókat a továbbiakban.

Végül elmondanám, hogy szerencsésnek érezzük magunkat, hogy több száz kilométerre otthonuktól itt is barátokra, élményekre és csodálatos összetartásra bukkantunk. Bizonyosak vagyunk abban, hogy ez a küldetés még sok ehhez hasonló igaz pillanattal vár minket.

Lásd videónkat is.