Ottawába kirándultak a montreali gyerekek

Közönségtalálkozó M. Tóth Géza filmrendezővel

/ Nemes Csilla Szidónia /
nemes.csilla.szidonia képe
Szeptember 28-án a montreali gyerekek Ottawába kirándultak, ahol az Ottawai Magyar Iskolában találkoztak a Bogyó és Babóca című – nem csak a gyerekek, de a szülők körében is – népszerű rajzfilmsorozat rendezőjével, aki az Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra érkezett Kanadába.
FigyelünkKöszönjük, nagyon jó voltFalatozásRomungro

Még a koránkelés sem riasztotta vissza a montreali gyerekeket, szülőket, tanárokat, akik az ottawai nagykövetség meghívására az Ottawai Magyar Iskola (Oskola) kisdiákjaival együtt érkeztek az M. Tóth Géza részvételével szervezett és vetítéssel egybekötött közönségtalálkozóra. A családias hangulatú eseményen dr. Ódor Bálint nagykövet köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót a Balázs Béla-díjas, valamint a 2007-ben a legjobb Animációs Rövidfilm Oscar-díjára jelölt rendezőnek. Felváltva vetítették a Bogyó és Babóca, valamint a Kufli című rajzfilmsorozat egy-egy epizódját. Két vetítés között pedig a rendező röviden ismertette a gyerekekkel a rajzfilmkészítés folyamatát, amit a Bogyó és Babóca Tündérkártya című, még félkész epizódjával szemléltetett, amelynek a végleges változatát a közönség jövő márciusban tekintheti meg. Premier előtti vetítés zárta a rajzfilmek sorát, hiszen A kuflik és a puffpuding bemutatójára csak másnap került sor Budapesten. A vetítés végén a rendező a két rajzfilmhez készült képeslapokat dedikálta – ezeket a gyerekek igazi kincsként őrizték, és vitték haza emlékül. A rendezvényt vidám gyerekzsivajjal, hangos kacagással fűszerezett finom palacsinta és pogácsa csemegézése zárta.

A kirándulás másik, nagy érdeklődést kiváltó programpontja az Ottawai Gyermekmúzeum látogatása volt, ahol további felejthetetlen élményeket és kézzelfogható tapasztalatokat gyűjtöttek a kicsik és velük együtt a valaha volt kicsik is.

Akinek pedig a napba még belefért egy másik kulturális esemény is, az ellátogathatott az Ottawai Magyar Házba, ahol 6 órától finom vacsorával kedveskedtek, 7 órától pedig a Romungro Gipsy Band koncertjét tekinthették meg az érdeklődők. A 2007-ben alakult banda színes programot állított össze: a lovári és beás nyelven előadott cigány balladáktól a modernebb, de roma stílusban hangszerelt dalokig széles volt a skála. Aki ezzel a programmal zárta a napot, nem csak egy kiadós vacsorát kapott, hanem ízelítőt is az együttes jazz-zel és blues-zal fűszerezett, autentikus cigány népzenére épülő zenei stílusából. A Romungro sikerét a tetőfokára hágó hangulat és a véget nem érő tánc egyértelműen igazolta.

Igazi, kulturával fűszerezett, színes nap volt ez a montreali családok számára. Bizonyára mindenki felejthetetlen élményekkel és jóleső fáradsággal tért pihenőre.