Online magyar történelmi előadások spanyol nyelven a dél-amerikai diaszpóra közösségeinek

A kedd délutáni „charla-k”

/ Dr. Martí Tibor /
marti.tibor képe
Legutóbbi cikkemben a „Historia y cultura húngara” elnevezésű, a spanyol ajkú diaszpórában élő magyarok között egyre népszerűbb Facebook-csoport létrehozásáról és működéséről számoltam be, ezúttal pedig az azonos címmel meghirdetett, április eleje óta hétről-hétre keddenként, argentin idő szerint délután fél ötkor kezdődő online előadássorozatomat ismertetem.
Vic Echegoyen 2020. augusztus 4-i előadásának meghívójaA magyar államalapítás előzményeiről tartott előadás meghívójaA Szent Istvánról és Szent Lászlóról tartott előadás meghívójaDr. Daniel Carauni arab telivérekről szóló előadásának meghívója

A világjárvány megelőzése érdekében bevezetett korlátozások valamennyi KCSP-ösztöndíjas munkáját érintik, a déli féltekén működőket szinte ösztöndíjas működésünk elejétől fogva (március közepétől). Az új helyzet mindenkit kihívás elé állított, rövidesen nyilvánvalóvá vált, hogy közösségszervező és kultúraközvetítő, illetve nyelvoktatási tevékenységünk is döntően online térben, videómegosztó programok segítségével válik lehetségessé.

Állomáshelyemen, Villa Angelán kezdeményezésemre minden héten, keddi napokon, közel két órás terjedelmű előadássorozatot indítottunk, Pajor Sándor Villa Angela-i tiszteletbeli magyar konzul támogatásával, a konzulátus irodájából. A helyi magyarság ügye iránt Sándornál elkötelezettebb személyt aligha lehet Villa Angelán találni. Sándor a délvidéki Ürményházáról Argentínába települt magyarok leszármazottja, kiváló gyakorlati és szervező érzékkel rendelkező építész, aki munkamániás mint én, így egymást ösztönözve dolgozunk rengeteget a szűkebb és tágabb közösség és általában a magyar ügy érdekében.

A Zoom program segítségével sorra kerülő alkalmak keretében kezdetben különböző Kárpát-medencei régiókat (pl. Csallóköz, erdélyi erődtemplomok, Felvidék), tájakat (Dunakanyar), városokat (Szentendre, Esztergom, Pannonhalma, Székesfehérvár), híres történelmi személyeket (pl. gr. Széchenyi István, II. János Pál pápa születésének 100. alkalmából magyarországi látogatásait), családokat (pl. Andrássy, Batthyány, Esterházy, Széchenyi családok), ismert épületeket (pl. Szent István Bazilika, Parlament, vajdahunyadi vár) és a magyar népi építészet néhány jellegzetességét (Kós Károly, Makovecz Imre életműve) mutattam be. Idővel a magyar történelem korszakait véve alapul tematikus vezérfonalként időrendben esett szó előbb a magyar népvándorlás koráról, a honfoglalásról, a kalandozásokról, majd az államalapításról, szent királyainkról. A tematika alakításakor a történelmi évfordulókhoz és a magyar nemzeti ünnepekhez kapcsolódva beszéltem, így pl. június 2-án a trianoni békediktátum történelmi előzményeiről, illetve augusztus 18-án Szent István életművéről. Élve a lehetőséggel, a távolabb élőknek bemutattam a chacói magyarságot és helyi szervezeteiket, hagyományaikat is.

Előadásainkon belül külön sorozat indult, amelynek keretében különböző magyar történelmi családok (Batthyány, Cseszneky, Esterházy, Széchenyi, Perényi-Lukács) bemutatását kezdtük el, a legtöbb esetben a család leszármazottainak fontos közreműködésével, sőt önálló előadások megtartására is felkérve őket. Több rendkívül jelentős magyar történelmi család (Bethlen, Teleki, Perényi-Lukács, Crouy-Chanel, Tisza, Károlyi, Dessewffy és Szentkereszty) leszármazottai élnek Latin-Amerika különböző pontjain. A Széchenyi család történetéről Zahorán Ákos (Santiago de Chile) tartott értékes előadást, az ősrégi Cseszneky család történetét Cseszneky Miklós (London) mutatta be. Az alkalomról a magyar sajtóban is jelent meg híradás.

Több alkalommal abban a megtiszteltetésben lehetett részünk, hogy különleges vendégek is elfogadták meghívásunkat: augusztus 4-én vendégünk volt Vic Echegoyen író, fordító, tolmács. Márai Sándor unokahúga és Madách Imre leszármazottja izgalmas előadást tartott a latin-amerikai és magyar irodalmi kapcsolatokról, valamint előadása második részében Magyarország és az Európai Unió aktuális kapcsolatairól. Augusztus 18-án, Szent Istvánról tartott előadásomhoz kapcsolódóan, az alkalom keretében megnéztük a „Szent Korona és koronázási kincseink nyomában” című, a Filmever Stúdió által készített dokumentumfilmet, spanyol felirattal. A film történész szakértője, Prof. Dr. Pálffy Géza (Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet) hangüzenetben köszöntötte a résztvevőket, Bárány Krisztián, a film rendezője pedig a spanyol felirattal ellátott filmet a Szent István-napra való tekintettel a YouTube-on két napra szabadon elérhetővé tette. Augusztus 25-én a Perényi és a Lukács családok történetéről, a Magyar Királyság 11. századi viszonyairól esett szó, majd meghívott vendégünk, a perui születésű báró Perényi-Lukács Miklós megható előadását hallgattuk meg családja történetéről.

Az alkalmak első órájában spanyol nyelven, lehetőség szerint gazdag képanyaggal illusztrálva beszélek az adott témáról, az alkalmak második felében pedig a résztvevők kérdéseket tehetnek fel és kommentálhatják az elhangzottakat. A virtuális találkozások tartalmas szellemi kalandot, ismeretszerzési lehetőséget biztosítanak, a beszélgetésekkel pedig a találkozás élményével ajándékozzuk meg egymást, ha csak virtuális keretek között is. Az előadások címét, az alkalmak tematikáját és a belépéshez szükséges adatokat a szociális médiában terjesztett meghívók részeként szoktam publikálni.

A résztvevők összetétele színes képet mutat: a hónapok óta egyre népszerűbb sorozat alkalmaira közel 35-40 fő rendszeresen, hétről-hétre eljön, többségük Argentína, Chile, Mexikó és Uruguay nagyobb városaiban él. Többen közülük a magyar szervezetek vezetői, évtizedes oktatói és közösségszervezői tapasztalattal rendelkeznek. Történelmi családok leszármazottai, tanárok, fordítók éppúgy vannak a résztvevők között, mint hajós, gépésztechnikus vagy autószerelő, illetve a magyar kultúra iránt érdeklődő, nem magyar személyek is. Örömteli módon diákok, egyetemisták, sőt, középiskolás korú fiatalok is rendszeresen bejelentkeznek. Életkor és érdeklődés szempontjából is változatos tehát a résztvevők köre. A közös pont a magyar történelem és kultúra szenvedélyes szeretete, ami engem is megerősít munkámban. A sok pozitív, baráti visszajelzés és munkám értékelése különleges örömet szerez, és ösztöndíjas munkám különleges ajándékának tekintem, hogy e kis virtuális közösség tagjai közül sokan hétről-hétre követik az alkalmakat.

Folyamatos munka keretében készítem elő a további alkalmak tematikáját: szeptember 1-jén Dr. Daniel Carauni (Villa Angela) orvossal az arab telivérekről és a magyar ménesekről fogunk beszélgetni. Egyeztetés zajlik egy olyan szeptemberi alkalomról, amelynek keretében dr. Cseri Miklós (a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója) és Zsonda Márk részvételével a hamarosan Magyarországra érkező és a szentendrei skanzen területén felépítendő chacói magyar ház kapcsán fogunk beszélgetni. Az alkalmak előkészítésének része az eseményt hirdető plakátok, azaz a flyer-ek elkészítése – ebben rendkívül értékes segítséget kapok Taczman Andrea korábbi KCSP-ösztöndíjas társamtól. Az uruguay-i ösztöndíjas Kasza Krisztina, valamint Leonardo Pérez (Montevideo) segítségével létrehoztuk a „Historia y cultura húngara” YouTube csatornát, ahova a Zoom programban felvett előadások rögzített változatát szerkesztett formában feltöltjük, az eddigi előadások erre a linkre kattintva szabadon megtekinthetők.

Terveim szerint önálló alkalmak keretében mutatjuk majd be Zrínyi Miklóst (1620–1664), az emlékév okán is, a magyar jezsuiták dél-amerikai missziós tevékenységét, illetve szeretném folytatni a magyar történelmi családok bemutatását. Szeptember folyamán várhatóan egy igazi sztár is a vendégünk lesz: a Villa Angela-i születésű Luis Landriscina – akinek nevét egész Argentínában ismerik – elfogadta meghívásunkat. A Chaco tartomány történetét és anekdotáit a város szülötteként egyedülálló módon ismerő, népszerű előadóművész vállalta, hogy egy alkalom keretében megosztja emlékeit, gondolatait a chacói magyarságról.