Ökumenikus imaóra és koszorúzási ünnepség Németóváron

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
November 12-én, szombaton, délután három órától ökumenikus imaórát, az ’56-os forradalom 60. emlékévének alkalmából pedig koszorúzást szervezett a bécsi „Europa”-Club Bad Deutsch Altenburgban/Németóváron a Mária templomban és az '56-os emlékhelynél. A rendezvényen több ausztriai magyar egyesület vezetője is részt vett. A megemlékezésre Bécsből külön busz indult.
Ökumenikus imaóra és koszorúzási ünnepség NémetóváronÖkumenikus imaóra és koszorúzási ünnepség NémetóváronÖkumenikus imaóra és koszorúzási ünnepség NémetóváronÖkumenikus imaóra és koszorúzási ünnepség Németóváron

Németóvár az osztrák, magyar és szlovák hármas határ, így az ausztriai, a felvidéki és az anyaországi magyarok ezen a helyen emlékeznek meg közösen minden év novemberének első hetében az 1956-os forradalomról. A németóvári Mária templomot István király idejében alapították – 1028-ban –, ez a terület akkor Szent István birtoka volt. Az 1956-os emigránsok közül néhányan a templom melletti temetőbe temetkeztek, és ott található az ausztriai magyarok szimbolikus sírja is. 1959 óta ápolta ezt a szimbolikus nyughelyet egy egyesület, ám annak megszűnése után egy időre feledésbe merült ez a zarándokhely. A hagyományt 2004-ben az „Europa”-Club élesztette újjá. Az ausztriai, a felvidéki és a magyarországi magyarokkal közösen azóta minden évben megkoszorúzzák a sír mellé felállított kopjafát, így emlékezve a hazájuktól távol nyugvó magyarokra.

A megemlékezés Dr. Smuk András, az „Europa”-Club elnökének köszöntőjével kezdődött, majd Németóvár polgármestere, Wallowitsch Hans üdvözölte a megemlékezőket.  Ezt követően ökumenikus imaórára került sor, melyet Molnár Tamás pozsonyi katolikus pap, Karvanszky Mónika bécsi református lelkész és Kiss Miklós evangélikus esperes (Mosonmagyaróvár) tartottak. A megemlékezésen, valamint az imaórán közreműködött a Lébényi Liszt Ferenc Vegyeskar Szombathelyi Szaniszló karnagy és Koháry Ferenc evangélikus lelkész vezetésével, valamint Petrás Mária, Príma Primissima díjas népdalénekes. Döbrentei Kornél költő ünnepi megemlékező beszédet mondott.

A kopjafa előtt – a Miatyánk után – koszorúkat, virágokat és égő mécseseket helyeztek el a jelen lévők. A koszorúzást a Szózat zárta.

A rendezvény után fogadás kezdődött, amelyen kötetlenebb formában folytatódott a múltidézés.