Október 6-ai megemlékezés gróf Leiningen-Westerburg Károly szülővárosában

/ Kapornaky Veronika /
kapornaky.veronika képe
Október 6-án Niddatal-Ilbenstadtban, gróf Leiningen-Westerburg Károly szülővárosában emlékeztünk meg az aradi vértanúkról.
MiseKoszorúzás

A megemlékezés a bazilikában vette kezdetét, ahol a helyi német közösség szentmiséjén vettünk részt. Itt Belényesi József katolikus plébános mondott szentbeszédet, amelynek elején szót ejtett az 1848-49-es szabadságharc jelentőségéről és az aradi tizenhármakról.

Ezt követően a megjelentek annál az emléktáblánál gyűltek össze, amelyet a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége (BUOD) 25 évvel korábban, gróf Leiningen-Westerburg Károly tiszteletére, szülőházán helyezett el. Itt Batári Zoltán református lelkész szólt a hívekhez, amit az emléktábla megkoszorúzása követett.

A későbbiekben dr. Klement Kornél, a BUOD elnöke, előadást tartott október 6-a jelentőségéről. Az előadás legelején az egybegyűltek közösen elénekelték a Klapka-indulót, majd zárásként a Székely himnuszt.

Dr. Klement Kornél szavaiból megtudhattuk, hogy gróf Leiningen-Westerburg Károly felesége révén került kapcsolatba a magyarokkal, és hogy nem ő az egyetlen aradi vértanú, aki, bár nem magyar származású, mégis egy magyar ügyért áldozta életét. További érdekesség, hogy a gróf két testvére is harcolt a forradalomban, de az ellenséges oldalon. Érdemes azt is tudnunk, hogy bár gróf Leiningen-Westerburg Károly származása révén kérhetett volna kegyelmet, ezt mégsem tette meg: megtartotta szavát és a végsőkig kiállt a szabadságharc ügye mellett.