44. Nyugat-Kanadai Magyar Néptáncfesztivál Vancouverben

/ Barna Laura /
barna.laura képe
2022 október 7-9 között, a Vancouveri Csárdás Néptánccsoport szervezésében került megrendezésre a 3 napon át tartó 44. Nyugat-Kanadai Magyar Néptáncfesztivál. A rendezvényt október 6-án egy hozzá kapcsolódó fellépés nyitotta meg, az Összetartozás Táncegyüttes “Hova indul ez a vonat?” című előadása, melyről részletesebb beszámolót Polgár Angéla, edmontoni ösztöndíjas írásában tekinthetnek majd meg.
Néptánc workshop pillanatképForrás néptánccsoport előadásaCsárdás néptánccsoport előadásaSzéki tánc

A csütörtöki előadás után, pénteken folytatódott a fesztivál, az elkövetkezendő két nap során a résztvevők különböző korosztályos ének és tánc workshopokon vehettek részt, melyeket Magyarországról érkező vendégelőadók tartottak, többek között Gémesi Zoltán, Endrődi Anna Sarolta, Kádár Ignác és Fundák-Kaszai Lili. Ezen kívül a gyerekek számára kézműves foglalkozás is helyet kapott a programban. Az egész napos gyakorlás után esténként a résztvevők a táncházban mutathatták meg tánctudásukat és mulathattak hajnalig a Zagyva Banda muzsikájára, akik egész hétvégén kísérték az eseményt zenéjükkel.

Vasárnap délután fő programként sor került egy teltházas gálaműsorra is, ahol a fesztiválon jelen lévő tánccsoportok adták elő évközi munkájuk eredményét. Fellépett a Csárdás (Vancouver) moldvai, a Búzavirág (Victoria) mezőségi, a Vadrózsa (Calgary) vajdaszentiványi, a Forgatós (Seattle) mezőségi, a Forrás (Vancouver) dél-alföldi, a Kapisztrán (Winnipeg) gyimesi és a Balaton (Regina) mezőkeszüi tánccal, valamint zárásképpen egy közös produkcióban a különböző együttesek tagjai széki táncot adtak elő.  A tánc után a népzene került előtérbe egy koncert keretében, ahol a Zagyva Banda zenélt Bede Péter kíséretével, valamint Kádár Ignác és Fundák-Kaszai Lili éneklésével.

Az idei fesztivál mottója akár az “Ismerős arcok, régen látott jó barátok találkozása” lehetett volna, ugyanis az utóbbi években a világjárvány igencsak megnehezítette a magyar néptánc kedvelők közösségének dolgát. Az utolsó személyesen megtartott eseményre 2019-ben került sor, így hosszú idő után most élhették át újra azt a élményt, hogy Kanada minden tájáról és az Egyesült Államokból is találkozhattak, beszélgethettek egymással, de legfőképp, hogy együtt énekelhettek és táncolhattak. Ez a közösségi élmény az, ami egy életre szól és ami megmelengeti az ember szívét, mert egy kézfogásból, egy mosolyból, vagy akár csak egy összetalálkozó pillantásból érezheti, hogy tartozik valahova, ahol szívesen fogadják. Jó volt látni és érezni ezen a hétvégén, hogy bármily messze is éljünk egymástól, a kultúránk összeköt, egy család vagyunk!