A nyelvek európai napja Aix-en-Provence-ban

/ Arató Anna Erzsébet /
arato.anna.erzsebet képe
Az Európa Tanács 2001-ben született döntése értelmében a kontinensen szeptember 26-án ünnepeljük a nyelvek európai napját. Ebből az alkalomból Franciaország-szerte különféle kulturális és szórakoztató programokkal, tudományos és ismeretterjesztő előadásokkal, zenés-táncos bemutatókkal ünnepelték földrészünk nyelvi sokszínűségét.
A német standAz olasz standAix-en-Provence magyarjaiMagyar kultùra Aix-ben

A nyelvek európai napja szándékaival azonosulva a Provence-Alpes-Côte d’Azur-i régió legnépesebb városai is érdekes, népszerűsítő rendezvényeket szerveztek, amelyek az évek során egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Aix-en-Provence-ban az európai nyelvek ünnepe immár hagyományosan több napos programsorozattá alakult, amelynek a város és a környező települések közösségi terei, kulturális központjai, valamint középületei adnak otthont. A Sombrin-Sasvári Enikő vezetésével működő Aix-en-Provence-i Magyar Egyesület a kezdetektől fogva a rendezvény aktív és lelkes résztvevője, a kezdeményezéshez pedig évről évre egyre több olyan szervezet csatlakozik, amely a város és a régió valamely nemzetiségének képviseletében saját közösségének anyanyelvét kívánja megismertetni az érdeklődőkkel.

A rendezvénysorozat keretében idén első ízben külön gyermekeknek szóló programokat is tartottak: az aix-i agglomerációhoz tartozó Velaux városában szeptember 25–29-e között a helyi általános és középiskola diákjainak szervezett előadásokon hét nyelv mutatkozott be. A játékos foglalkozásoknak a helyi könyv- és médiatár adott helyet. Rendkívül izgalmas és vidám alkalmaknak lehettünk részesei, amelyeken a mintegy tizenöt fős csoportok betekintést nyerhettek többek között a magyar, lengyel, spanyol, orosz és bolgár nyelv történetébe, szókincsébe, zenei világába is. A magyar délutánon kifejezéseket gyakoroltunk, számolni tanultunk, rövid dalokat énekeltünk, és hazánk földrajzával és történelmével ismertettük meg a diákokat.

Szeptember 26-án Aix-en-Provence óvárosában, a városháza előtti téren gyűltek össze a különböző nyelvi kisebbségeket reprezentáló szervezetek, hogy bemutatkozhassanak a városi vezetés által immár sokadik éve megrendezett találkozón. A magyar egyesületen kívül képviseltette magát a helyi lengyel, német, spanyol, olasz és orosz közösség, de jelen volt a francia nyelv népszerűsítését célzó, a városban élő nagyszámú külföldi diák érdeklődésére méltán igényt tartó Alliance Française is. A szervezetek saját standjuknál szerveztek különféle játékos nyelvi animációkat, majd egyesével rövid zenés bemutatkozót is tartottak. Az Aix-en-Provence-i Magyar Egyesület képviseletében nagy sikernek örvendő, válogatott népzenei ízelítőt nyújtottunk. Nehéz szavakba önteni, mennyire megható, felemelő és méltóságteljes érzés volt magyarul énekelnünk egy, az otthonunktól ilyen távol eső francia város főterén! Hasonló nemzeti büszkeség tükröződött minden, kultúrája (nép)zenei kincseibe bepillantást nyújtó egyesület fellépésén is. Egyszerre kellemes, szórakoztató és magasztos programnak voltunk szervezői és résztvevői, amelyen megtiszteltetés volt hazánkat képviselni.