Neumann 120 konferencia New Yorkban

/ Indri Dániel Janisz /
indri.daniel.janisz2023 képe
2023. november 9-én egy egész napos multidiszciplináris konferenciát rendeztek a New York University Langone Health Science épületében Manhattanben.
Neumann 120 konferenciaNeumann 120 konferenciaNeumann 120 konferencia

Ez azonban csupán egyike volt annak az eseménysorozatnak, mellyel a 120 éve született Neumann Jánosra emlékeztek. A konferencián panelbeszélgetések és előadások keretében a meghívott előadók érintették a mesterséges intelligencia jövőbeni fejlődésével kapcsolatos kérdéseket, a mesterséges intelligencia orvoslásban betöltött szerepének lehetőségeit, a fizikai tudományokat, a közgazdaságtant, a társadalomtudományokat. Több Fulbright-ösztöndíjas is bemutatkozott, egy külön szekció pedig egyetemi hallgatók részvételével zajlott. A konferencia több mint harminc előadót, köztük neves kutatóintézetek és egyetemek meghatározó kutatóit, felső vezetőit vonultatta fel.

Emellett ünnepi rendezvény és fogadást is szerveztek a New York-i Főkonzulátuson, díszvacsora volt a National Museum of Mathematics kiállítótermében, illetve az érdeklődők ellátogathattak Princetonba, ahol a neves tudós dolgozott és sírja is ott található. A program példátlan magyarországi és helyi összefogással valósult meg, főszervezője pedig Novák Tamás, a New York-i Főkonzulátus Tudományos és Innovációs szakdiplomatája volt.