Néptáncórák Madridban

Avagy a néptánc mint összetartó erő

/ Csire Tímea /
csire.timea képe
Február 7-én elindítottuk az első madridi tánccsoportot, mely hiánypótló kezdeményezésnek számít a spanyol fővárosban.
KanásztáncA lejtő mozdulat gyakorlásaHol van Somogy?A csapat

A novemberi táncház nagy sikerére való tekintettel, és mert sorra találkoztunk azzal az igénnyel, hogy legyen rendszeres néptáncfoglalkozás Madridban, február 7-én, pénteken megtartottuk az első alkalmat. Egy lelkes és sokszínű csapat jött össze, akik között vannak magyarok, spanyolok, sőt még dél-amerikaiak is; vannak, akik rendelkeznek táncos múlttal, de olyanok is, akiknek a külföldön tartózkodás hozta meg kedvüket ahhoz, hogy magyar néptáncot tanuljanak.  Talán kijelenthetjük, hogy az egyik legnagyobb összetartó erő a diaszpórákban a néptánc és a népi kultúrával kapcsolatos programok, ezért is fontos lépés, hogy ez a csoport létrejöhetett. Ezeknek az alkalmaknak is célja a hagyomány és a kultúra átadása mellett a közösségépítés és természetesen a szórakozás is.

Az első alkalommal Somogy megyébe tettünk képzeletbeli utazást, amelynek nemcsak ugrós táncába kóstolhattunk bele, hanem megismerhettük kicsit történelmét és népszokásait is.
Az ezentúl kétheti gyakorisággal megtartott foglalkozásokon szeretnénk más régiók táncaiból is megtanulni lépéseket és bővíteni néprajzi ismereteinket is. Továbbá nem titkolt célunk az sem, hogy az ezeken az alkalmakon szerzett tudást majd hasznosítani tudjuk a jövőben megrendezett táncházakon is, vagy esetleg műsorral tudjunk készülni ünnepségeinkre.

De mielőtt túl messzire szaladnánk a jövőbeli tervekkel, egyelőre már annak is nagyon örülünk, hogy létrejött még egy találkozási pont, ahol a madridi magyarok nemcsak kultúránkat ápolhatják, de ismeretségeket is köthetnek és erősíthetik a diaszpóra összetartását.