Müncheni Regösök az egyetemen

„Nem középiskolás fokon…”

/ Perger Éva /
perger.eva képe
Idén is folytatódott a már több éves múltra visszatekintő együttműködés a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität finnugrisztika tanszéke és a Regös Magyar Néptáncegyüttes között. A magyar nyelvet, irodalmat és hungarológiát oktató Kelemen Mária tanárnő meghívására érkezett az együttes 2019. február 2-án szombaton délután az egyetemen patinás főépületébe, ahol már javában zajlott a nyílt nap.
Újra iskolapadbanKultúrák közöttMoldvai táncházTáncházi hangulat

A Campustagon az egyes tanszékek mutatkoztak be a leendő hallgatóknak, hogy az érdeklődők képet kapjanak az egyetem oktatási kínálatáról. A finnugrisztika szak egész napos programsorozatának utolsó részében a magyar nyelv és kultúra kapta a főszerepet. Kelemen Mária tanárnő tartalmas, ugyanakkor humorral átszőtt előadásában „körbevezette” a hallgatóságot országunk tájain: barangoltunk költészetünk magaslatain, alászálltunk anyanyelvünk titkokkal teli völgyeibe, majd a művészeti, történelmi és tudományos arcképcsarnok megtekintése után a híres magyar gasztronómia háza táján is megfordultunk.

A virtuális országjárás után a Regös Magyar Néptáncegyüttes lépett – kivételesen nem színpadra, hanem ezúttal ­– katedrára. Dodony Anikó előadásából fény derült arra, mi is az a táncház, mióta és miért művelik Magyarországon, illetve már világszerte ezt a műfajt. Szó esett a népviseletek sokszínűségéről és néptáncaink gazdagságáról, és mindkettőből rögtön ízelítőt is kaptak a nézők. A széki és magyarpalatkai táncok előadása után a hallgatóság megmozgatása következett: az UNESCO által szellemi kulturális örökségnek minősített táncház módszert a gyakorlatba is átültetve moldvai táncokat tanulhattak. A jó hangulatú táncházban egy nagy körben járták németek és magyarok, fiatalok és idősebbek, kezdők és haladók. A nyelvi és kulturális különbségek összevegyültek a tánc univerzális oldószerében, és a német fiatalság nem középiskolás fokon, hanem egyetemes szinten élhette át a táncházi közeg utánozhatatlan atmoszféráját.