Mikulás ünnep Strasbourgban

/ Vajda Villő /
vajda.villo képe
A Mikulás ünnep egyedülálló rendezvénye a Strasbourgi Magyar Kultúregyesületnek. Minden évben hatalmas számban vesznek részt a Strasbourgban és környékén élő családok. Idén december 9-én volt az ünnepség a Mátyás király emlékévhez kapcsolódó rajzpályázat kiállításával és eredményhirdetésével összekötve.
Mátyás anyja előadásVárjuk a MikulástMegérkezett a MikulásMátyás király udvarában

A Mikulás ünnep mindig nagy élmény az itt élő gyerekek számára. Ebben az évben Mátyás király virágzó reneszánsz udvarát jelenítettük meg a gyerekekkel. A fiúk kartonvárat készítettek, míg a lányok szebbnél-szebb reneszánsz viseletüket ékesítették egy-egy általuk készített nyakékkel. A résztvevők meghallgathatták a Mesevár magyar iskola tanulóinak „Mátyás anyja” című előadását. A gyönyörű karácsonyi énekek hallatán megérkezett a várva-várt Mikulás és krampusza, akik megajándékozták a gyerekeket. A rendezvényt vidám játékokkal és táncházzal zártuk. 

A FRAMOSZ és a franciaországi Körösi Csoma Sándor Program Ösztöndíjasai karöltve „Mátyás, az igazságos” címmel rajzpályázatot hirdettek a Mátyás király emlékévhez kapcsolódóan. Nem csak Franciaországból, hanem Magyarországról is nagy számban érkeztek be alkotások. 5-15 éves gyerekek küldhették be műveiket, amelyeket több korcsoportban értékelt a felkért szakmai zsűri. A pályamunkákból összeállított kiállítás nagy sikert aratott a rendezvényen. Öröm volt nézni ezeket a vidám, szeretetteljes és szellemes pályamunkákat. A rajzpályázat díjazottjait a budapesti Magyarság Háza támogatta. A kiállítás az év további részében megtekinthető lesz a franciaországi egyesületek rendezvényein.