Márton napi vigasságok Chesterben

/ Karácsonyné Kéki Andrea /
karacsonyne.keki.andrea képe
November 11-én tartottuk a Szóló Szőlő Tanodában a Márton napi foglalkozásunkat.

Különösen vártam ezt a napot, mert otthon, Velencén évek óta az egyik szervezője vagyok ennek a programnak. Nagyon örültem, hogy itt, Chesterben is részese lehetek ennek a napnak.

Próbáltunk minél több információt és tevékenységet, játékot belesűríteni ebbe a négy órába, hiszen a magyar néphagyomány és irodalom nagyon gazdag Márton napi, illetve libával kapcsolatos dalokban, játékokban, mesékben, mondókákban. A foglalkozás során megtudták a gyerekek, hogyan lett Mártonból püspök, milyen népszokások kapcsolódnak ehhez a naphoz. A nagyobbak szövegértés keretében mélyítették el tudásukat a témában, a kisebbek képek, színező segítségével mesélték újra a történetet. A dramatikus játék is fontos része foglalkozásainknak, most A róka és a ludak című mesét olvastuk el, majd játszották el a gyerekek. Nagy lelkesedéssel gágogtak libaként, hogy hangjukkal felhívják magukra az emberek figyelmét és megmeneküljenek a rókától. Ha Márton nap, akkor elmaradhatatlan a mulatozás, az éneklés, így mi is sort kerítettünk néhány ludas népi játékra, majd közös táncra.

Szülői segítséggel lámpások készültek, és a jó munka végeztével süteményből formázott libát kapott minden tanodás gyermek.

Nekünk chesterieknek most már nem kell félnünk ettől a mondástól: "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik".

Én pedig ismét megtapasztaltam, akár hol is van az ember, a gyerekek nem mások. Játszani, nevetni, alkotni nagyon szeretnek.

Jó volt veletek lenni Szóló Szőlő Tanodások!