A Mákvirágok Óvoda és Kisiskola évnyitója Orlandóban

Ismerkedés az iskolával

/ Kalós Petra /
kalos.petra képe
Immár negyedszerre nyitotta meg kapuit a floridai Orlando városában a Mákvirágok Óvoda és Kisiskola. Így a 2017/ 2018-as tanévre is várja a kis diákokat a tanulás.

Az iskola különböző korcsoportok számára nyújt lehetőséget arra, hogy együtt gyakorolják a magyar nyelvet, a szépírást, játékos körülmények között elsajátítsák a magyar kultúra sajátosságait, a történelmi és földrajzi alapismereteket. Az iskola teret ad arra, hogy barátságok jöjjenek létre a gyermekek között. Az orlandói magyar óvodás és iskolás gyermekek társaikkal és tanítónénikkel anyanyelvükön beszélhetnek. A jeles napokra Butala Viktória, az iskola vezetője és a tanítók segítségével a gyermekek fellépéssel készülnek.

Az oktatás párhuzamosan két teremben zajlik, aminek 2017 tavasza óta a Markhamwoods Presbyterian Church iskolaépülete ad helyet. A két csoport létszáma évről évre növekszik. A beiratkozás 3-5 éves korban javasolt, így a négy tanévet követően már többen elmondhatják magukról, hogy itt válhattak iskolássá a nagycsoport után. 

A Mákvirágoknál megszokott, hogy a diákok családja is aktív részesei a közösségi életnek, mivel kiemelt jelentőséget kap a családoknál a hagyományőrzés, a kultúra ápolása, valamint együtt gyakorolhatják a gyermekeikkel a közösség életében való részvételt. Közösen készítik az előadásokat és az ünnepségek dekorációit. 

Az évnyitó rendhagyó ünnepsége előtt, szeptember 2-án a szülők értesülhettek a tanév eseményeiről és az intézmény elvárásairól. A szülői megbeszélés és eligazítás után az ünnepségen az iskolások mellett a hat új elsős is ünneplőt öltött. A diákok verset szavaltak, közösen elénekelték a Himnuszt és magyar zászlót lobogtattak trombitaszó kíséretében. 

A következő előadás és családos összejövetel a szeptember végi "Szüreti mulatság" lesz, amire már a következő szombati foglalkozáson elkezdenek készülni a kis fellépők.