Magyar vacsora Mordánóban

/ Seprenyi Anita /
seprenyi.anita képe
November 19-én rendezték meg az idei magyar vacsorát Mordánóban.
cena ungheresecena ungheresecena ungheresecena ungherese

Gulyásleves, gyulai kolbász, mákos guba, somlói galuska és erdélyi pálinka – ezek voltak olvashatóak a november 19-én megrendezett, mordánói vacsora étlapján. A Mordánói Testvérvárosi Bizottság és az Olasz-Magyar Kulturális Szövetség szervezésében rendezték meg a „Cena Ungherese" estet Mordanó szívében, immár harmadik alkalommal.

A magát már tradícióvá kinövő vacsorán részt vettek a környékbeli magyarok - Ravenna és Bologna vonzáskörzetéből - és azok a helyiek, akik a magyar kultúra szerelmesei. Szívmelengető volt látni azt, hogy milyen izgatottan várta olasz és magyar egyaránt a „gulás" vagy a mennyei „salsicia ungherese" felszolgálását. Az est sikeréről egy egész „szakács gárda" gondoskodott. Miliczky Erzsébet konzulasszony és a mesterszakácsnak számító Ágnes asszony vezetésével egy körülbelül 15 főnyi - magyarokból és olaszokból álló - csoport már korán reggel nekilátott az előkészületeknek, hogy pontban este 7-kor felszolgálhassák az előételt, amit persze a gulyás, a guba és a somlói követtek. A desszertek elkészítését pedig két, Bolognában élő magyar egyetemista vállalta. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Csengének és Zsófinak hősies helytállásukért, hiszen elkészíteni közel 160 adag mákos gubát illetve somlói galuskát, bizony nem kis feladat.

A magyar kultúra és gasztronómia népszerűsítése mellett az este másik jelentősége a jótékonyság volt. A est bevételéből egyrészt a magyar diákok olaszországi útját támogatják, másrészt a testvérvárosi kapcsolatok további fejlesztését és kiterjesztését segítik. 

Az egyre népszerűbb eseményen idén több mint kétszázan vettek részt. A vacsora sikerén felbuzdulva többen is jelezték, hogy a jövőben a saját településükön is szeretnének egy hasonló kulturális eseményt szervezni. Azt hiszem ennél nagyobb és több elismerésre nincs is szüksége a szervezőknek.