A Magyar Kultúr Kör is részt vett a Melbourne-i Bulgarian Youth Festival-on

/ Almer Zsófia /
almer.zsofia képe
2024. június 2-án megrendezésre került Ausztráliában, Melbourne városában az első Bulgarian Youth Festival "Be the Performer" elnevezésű rendezvény, melyen különböző nemzetiségek hagyományos néptánca, népzenéje, népviselete került bemutatásra.
Magyar és szerb néptáncosok népviseletben a Bulgarian Youth Festival-onNéptánctanítás a fesztivál résztvevőinekA Magyar Kultúr Kör tánccsoportjának fellépése

A helyi bolgár közösség által szervezett rendezvényre meghívást kapott a Magyar Kultúr Kör tánccsoportja, valamint görög, szerb, és horvát néptáncegyüttesek is részt vettek az eseményen. 

A program kettő szakaszból állt, az első felében bemutatásra került minden nemzetiség koreográfiája.

A Magyar Kultúr Kör néptánccsoportja egy sárközi táncokból álló koreográfiát mutatott be, valamint Fábián Vilmos KCSP ösztöndíjassal előadtunk egy magyarpalatkai páros táncot. 

A tánccsoportok bemutatója után ebéd következett, ezt követően pedig elkezdődött a program második szakasza: a házigazdák egy interaktív és izgalmas feladattal készültek az eseményen megjelenők számára, minden nemzetiségnek egy táncházat kellett tartania, ahol megtaníthattunk pár lépést egymás számára. Fábián Vilmossal és a Kultúr Kör táncosaival dél-alföldi lépéseket tanítottunk, természetesen igyekeztünk elsajátítani a különféle táncokat. 

Véleményem szerint ez egy nagyszerű kezdeményezés, hiszen lehetőségünk adódott megfigyelni más nemzetek néptáncát, beszélgetni tudtunk velük arról, hogy ők hogy élik meg nemzeti identitásukat Ausztráliában. Érdekes volt megtapasztalni azt is, hogy milyen különbségek, hasonlóságok fedezhetők fel az egyes öltözetekben és tánctípusokban.