A „Magyar katolikus jelenlét a világban” vándorkiállítás megnyitója

/ Leichtenstern Katrin Ilona /
leichtenstern.katrin.ilona2023 képe
A Pázmáneum alapításának 400. évfordulója ünnepi emléksorozathoz kapcsolódóan került megrendezésre a bécsi Collegium Pázmáneum dísztermében a Magyar katolikus jelenlét a világban című kiállítás.
Magyar katolikus jelenlét a világban

A kiállítást Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója nyitotta meg. Az érdeklődők tíz tablón „utazhatják körbe” a Földet a vándorkiállítás révén, amely Magyarország határain túli, de magyar vonatkozású zarándokhelyeket, katolikus emlékeket, nagy hatású magyar katolikus személyiségeket és a különböző világrészeken tevékenykedő magyar misszionáriusok szolgálatát mutatja be.

Dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövettel megkoszorúzta Mindszenty József hercegprímás emléktábláját, majd részt vett a vándorkiállítás megnyitóján.

„A 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kitűnő alkalmat nyújtott a kiállítás anyagának előkészítéséhez. Amikor a katolikus világ ellátogatott Budapestre, szerettük volna megmutatni, hogy Magyarország és a magyarok mivel járultak hozzá a katolikus egyház küldetéséhez, szolgálatához, művészetéhez, tudományához, pasztorális tevékenységéhez, missziós munkájához. Ferenc pápának, aki immár másodszor járt Magyarországon, az a benyomása alakult ki a magyarokról, hogy hősök és hazaszeretők.” – emelte ki Érszegi Már Aurél.

A mostani, a katolikus jelenlétet bemutató kiállítás egy korábbi kezdeményezésnek a megvalósulása és folytatása, mégpedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2017-ben, a reformáció 500. évfordulója alkalmából létrejött magyar reformáció történetét bemutató kiállításhoz kapcsolódik.

Érszegi Márk Aurél a magyar katolikus világban való jelenlétének egyik ékes példájaként hozta fel az Óceániában található Palaui Köztársaságban 1949-ben alapított középiskolát, melyet Mindszentyről neveztek el. Az iskolai névadás hátterében az állt, hogy Mindszenty ebben az évben ítélték életfogytig tartó fegyházra.

Fazekas István történész rövid történeti áttekintés keretében ismertette a Pázmáneum történetét és kiemelte, hogy az intézmény 37 megyéspüspököt adott a magyarságnak. Az előadásokat Kovács Róbert orgonaművész hangversenye követte, majd ünnepi fogadás zárta a rendezvényt és az emlékestet.