Magyar filmek Torontó vásznain

Első magyar torontói filmfesztivál.

/ Tifán Sára /
tifan.sara képe
Október utolsó hétvégéjén rendezték az első magyar Törőcsik Mari Filmfesztivált Torontóban. A fesztivál programjába a magyar filmművészet legfrissebb, és legkiemelkedőbb hat nagyjátékfilmjét, több rövid dokumentumfilmet vetítettek. Olyan klasszikus filmet voltak vásznon, mint például az „Édes Anna”, vagy a „Magasságok és Mélységek”, mely alkotás Erős Zsolt hegymászó tragédiáját dolgozza fel.
vászonközönség

Három napon át kortárs magyar filmalkotások töltötték meg a Carlton Mozi termeit. A 2023. október 29-ei, vasárnapi program igen változatos felhozatalnak ígérkezett. Délután négy órai kezdettel három magyar kisfilmet, és egy rendkívül megható dokumentumfilmet tekinthettek meg a nézők. Az első kisfilm a Géczy Dávid által rendezett „Kellemes Apokalipszist!” című komikus dráma volt. A film az öreg Márton életén keresztül mutatta be a teljes magány viccesen felöltöztetett megélését, aminek vége egy tragikus erőmű felrobbanásába torkollott. Ezt követte a „Pragma” című kisjátékfilm, Szelestey Blanka rendezésében, amely Lili fiatal évein keresztül avat be az abszurd humorú dráma világába, ahol az anya, és lánya közti feszültség szaggatja szét a lány szeretetlenséggel teli mindennapjait.

Ezt követte, Somossy Barbara fiatal filmrendezőnek a „Sose lesz vége” című romantikus drámája, melynek vetítésén a fesztivál meghívására, a rendező maga is jelen volt. A filmben a 19. századi betyár világ kulisszáiba ad betekintést. A tragikus befejezés összegezi ad az akkori élet jellegzetes nehézségeit. Ilyen nehézségek, mint a szegénységből fakadó rablások, és irigy emberi kapcsolatok bűncselekményei. Ezek akár túlzó visszatükröződései is lehetnek a mai világ hasonló küzdelmeinek, ugyanakkor azok teljes más végkimeneteleinek. A kisfilmek szekcióját végül a Rákóczi Alapítvány „Ahol otthon érzem magam” dokumentumfilmje zárta. A letargikus drámák után, jól eső volt a szemnek a megható, de ugyanakkor lelkesítő ismeretterjesztő dokumentumfilm, amelyben az Alapítvány által létesített bámulatos Rákóczi Mozgótábor működését mutatta be. A négy rövid alkotás levetítése után egy közönségtalálkozón vehettek részt a nézők. Az érdeklődők egy interaktív interjún belül tehették fel kérdéseiket, először a Somossy Barbara rendezővel folytatott beszélgetésben, majd a Rákóczi Alapítvány részéről, elsősorban Csadi Zoltánnak, az alapítvány ügyvezetőjének, de ugyancsak a helyszínen lévő Dr. Papp Aykler Zsuzsa elnökhöz is szóltak kérdések a dokumentumfilm kapcsán. A nyitottság, közvetlenség, pár finom falat tette kellemes, és könnyed hangulatúvá a közönségtalálkozót. Végül este nyolc órai kezdettel Császi Ádámnak a „Háromezer számozott darab” című 97 perces drámájában, a romákkal kapcsolatos előítéletekbe láthattak bele a résztvevők társadalomkritikai felhangokkal.

A Carlton Moziba betérő érdeklődők, a filmnézés után 1-10-es skálán értékelhették az adott film, vagy filmek tetszésének kifejezését. Bár nem túl nagy létszámban, mégis szenzációs eredménynek bizonyult, hogy magyar filmek voltak vetítve Torontó vásznain elsősorban a diaszpórában élő magyarok számára. Külön élményként maradt meg, hogy adott volt a lehetőség egy-egy film után a rendezőkkel is beszélgetésbe elegyedni.