Magyar farsang Madridban

Mulatság, ahogy még nem volt

/ Csire Tímea /
csire.timea képe
Hercegnők, tündérek, Hupikék törpikék, egyiptomiak, rablók és rendőrök - hogy csak néhányat említsünk a sokszínű társaságból – gyűltek össze a hétvégén, hogy elűzzék a telet és kedvükre mulatozzanak.
Szenátori (nagyköveti) köszöntőSzépség és a szörnyetegÁlesküvőTéltemetés

Február 16-án került sor Madridban a farsangi ünnepségre a Madách Egyesület és a nagykövetség együttműködésében, melyen több mint nyolcvanan vettek részt. Az előkészületekben többen is segítettünk, igazi csapatmunka volt a színes program létrejötte és a programok gördülékeny lebonyolítása a délután folyamán.

Helyszínül a nagyköveti rezidencia szolgált, ahol a római szenátornak és szenátornénak öltözött házigazdák egy latinul írt vicces köszöntővel nyitották meg a délutáni ünneplést. Az első programpont a jelmezverseny volt: mindenki a jelmezéhez illő zenei aláfestéssel vonult fel, néhányan színészi képességeiket is latba vetették, hogy meggyőzzék a közönséget. Volt is miért, ugyanis ezt követően szavazhattak a résztvevők arról, hogy melyik volt a legötletesebb jelmez.

Az eredményhirdetés előtt kicsik és nagyok egy közös vetélkedőben vehettek részt, melyet Tóth Gergő, magyar lektorral állítottunk össze és bonyolítottunk le. Fontosnak tartottuk, hogy még ha a mulatozás is a cél, a vendégek magukkal vigyenek valamit farsangi hagyományainkból, melyek közül már nem mind ismert. Így különböző játékokkal elevenítettük fel farsangi népszokásainkat, amelyek során a csapatok összemérhették ügyességüket.

Először egy videó segítségével bemutattuk a mohácsi busójárást és kipróbáltuk a gyerekekkel, tudnak-e elég nagy zajt csapni a tél elűzéséhez. Az első játékban magyar farsangi köszöntőket kellett a csapattagoknak egymás fülébe súgva továbbadniuk, majd összehasonlítani a végeredményt az eredeti szöveggel. A második játékkal felelevenítettük Konc király és Cibere vajda történetét, a harmadik játékban pedig hamis lagzit tartottunk: a vállalkozó szellemű fiúkat bekötött szemmel lányoknak kellett felöltöztetni. A negyedik játék pedig nem más volt, mint a népszerű fánkevő verseny.

De itt még koránt sem volt vége a mulatságnak! Miután a csapat- és a jelmezverseny győztesei átvették jutalmukat, kezdetét vette az este igazi meglepetése: a (mohácsi) madridi busójárás. A közönség így élőben is láthatta azt, amit előtte a videón, a gyerekek legnagyobb meglepetésére és örömére. Busónak és sokác lánynak öltöztünk, és a résztvevők segítségével hatalmas hangzavart csapva koporsóba zártuk a telet, majd pedig eltemettük azt.

Ezt követően nem maradt más hátra, mint ünnepelni és körtánccal köszönteni a tavaszt, a mulatozás hangja pedig messze szállt a spanyol fővárosban...