Madridi Gulyás Party 2019

„egy csipet napfény, két fakanál friss levegő, nagy csokor jókedv és négy bogrács gulyás”

/ Csire Tímea /
csire.timea képe
Október 5-én, szombaton került sor a madridi Madách Egyesület hagyományos Gulyás Partyjára. Az eseményt minden évben nagy sikerrel rendezi meg az egyesület, de idén minden rekordot megdöntött: 130-an vettek részt, magyarok és spanyolok, kicsik és nagyok egyaránt.
Az első kóstolóA legkisebbek is szeretik!GulyásA csapat

Külföldön élő magyarként listát lehetne írni arról, hogy melyek azok a dolgok, amelyek hiányoznak az anyaországból. Többek (és saját magam) tapasztalatára hagyatkozva kijelenthetjük, hogy a magyar nyelv után az elsők között lennének az ízek, amelyek az otthont jelképezik, azok az ételek, amelyeket az adott országban nem találunk meg – sokszor a hozzávalókat is nehezen. Így tehát nem meglepő, hogy a diaszpóra közösségek előszeretettel rendeznek gasztronómiai összejöveteleket, és idézik meg az otthon ízeit, ahogyan az sem meglepő, hogy ezek az események nagyon népszerűek a külföldiek körében is.

A Madách Egyesület éppen ezért minden évben Gulyás Partyt szervez október elején, ahol mindig 100 fő körül mozog a résztvevők száma. Idén azonban az eddigieknél többen jöttek el: Összesen 130 vendég evett közösen gulyáslevest.

Az eseményre október 5-én került sor Madridtól egy órára lévő piknikező helyen, nagyon szép környezetben: tűzrakó hely mellett patak csörgedezett, messziről hegyek látszódtak… Négy szakács is készített gulyást, mindegyikőjük saját titkos receptje alapján. A levesek hatalmas bográcsokban főttek már kora reggel óta. Reggel 11-től kezdve sorra érkeztek a vendégek, családok, baráti társaságok, spanyol és magyar érdeklődők. A legfiatalabb résztvevő alig három hetes volt, míg a legidősebb egy 80 év fölötti nagymama. Ebben a színes közösségben mindenki társaságra lelt, és a jó hangulat garantált volt a nap folyamán. Mindenki hozott valami finomságot, így aztán amíg készült a leves, már lehetett csipegetni az előételekből. A nap csúcspontját minden bizonnyal az ebéd jelentette, de miután mindenki kipróbálta mind a négy szakács remekművét és a desszertek is elfogytak, még sokáig együtt maradt a társaság. A gyerekek a patak kövein ugrálva játszottak, a felnőttek beszélgettek, még ruhacserére is sor került. Voltak olyanok is, akik egy rövid túrára indultak a környéken.

Kíváncsian várjuk, jövőre meg tud-e szólítani még ennél is több embert a magyar konyha ezen remeke!