Különleges kiállítás idézi fel az 1956-os menekültek történetét

Egy magyar festő a Frízföldön

/ Mörk Leonóra /
mork.leonora képe
Gelencsér visszatér a kortehemmeni kolostortemplomba. Ezt a címet viseli egy nemrégiben nyílt, és 2024. október 27-i látogatható kiállítás, amely a frízföldi Drachten városa mellett, egy különleges helyszínen tekinthető meg, és a magyar-holland festő, Gelencsér Ferenc és felesége, Gelencsér-Sulyok Julianna előtt tiszteleg.
Kortehemmen kolostoraA művész egyik festményeGelencsér Ferenc egyi karikatúrája

Az 1928-ban Vasváron született festő-grafikus Budapesten végezte el az Iparművészeti Főiskolát, majd rajztanári oklevelet szerzett. Az 1956-os forradalmat követő megtorlások elől azonban a feleségével együtt ő is, mint oly sok sorstársuk, arra kényszerült, hogy mindent hátrahagyva elmeneküljön a hazájából, és bizonytalan jövővel nézzen szembe. A házaspár több magyar menekült társaságában végül Hollandiában emigrált, ahol először a frízföldi Kortehemmenben, egy valaha bencés kolostorként működő épületben helyezték el őket. A képzőművész és felesége itt megtalálta a sokáig nélkülözött békét, és több mint hatvan évvel később még mindig szívesen emlegették a „szép régi templomot” és idézték fel az akkori meleg fogadtatást.

Ferenc, akit a barátai csak, Feri vagy Frans néven emlegettek, nagyszerű művész és szókimondó férfi volt, aki számára a szabad alkotás jelentette az éltető levegőt. Festményei és grafikái mellett készített akvarelleket, monumentális szobrokat, tárgyakat kőből, fából, bronzból, fémből, betonból, domborműveket, kerámiaedényeket és figurákat, foglalkozott kirakatrendezéssel és modellépítéssel, mindenekelőtt azonban virtuóz karikaturistának számított. A művei számos holland gyűjteményben megtalálható, így a dokkumi múzeumban is. A művész pályafutása során több helyek dolgozott Frízföldön, majd nyugdíjba vonulása után a feleségével Drachtenbe költözött, ott is élt 2019-ben bekövetkezett haláláig.

Az első menedékhelyükön rendezett kiállításon Gelencsér Ferenc karikatúrái, rajzai, tárgyai és képei láthatók. A képzőművészeti anyagot dokumentumok, fotók, újságcikkek és könyvidézetek egészítik ki, többek között a hollandiai megérkezésről, az új hazához való alkalmazkodásról és a holland állampolgárság megszerzéséről. A kiállítás kurátora Gerhild van Rooij művész, szerző és vendégkurátor, a Galerie Bloemrijk Confidence in Aldtsjerk munkatársa, a festőművész munkásságának szakértője. Mivel annak idején, 1956-ban Jan Lourens Thalen polgármester fogadta Smallingerlandban a magyar menekülteket, köztük a Gelencsér házaspárt, az ő nyomdokaiba lépve a kiállítást október 5-én Smallingerland jelenlegi polgármestere, Jan Rijpstra nyitotta meg.

A kiállítás 2024. október 27-ig tekinthető meg, szombaton és vasárnap délután. A belépőjegyhez kávé vagy tea is jár, és 15 órakor minden alkalommal egy rövid bemutató is hallható. Helyszín: Kerkje Kortehemmen, Boerestreek 13, 9211 TV Kortehemmen.