Körzeti cserkészvezetői hétvége Pennsyilvaniában

/ Hajdu Márton László /
hajdu.marton.laszlo képe
A pennsyilvaniai magyar tanyán gyűltek össze a new york-i cserkészkörzet vezetői egy továbbképző hétvégére. A résztvevők a minta őrsi és raji foglalkozásokon leshettek el módszertani ötleteket, valamint önismereti előadásokon ismerhették meg jobban önmagukat és őrstagjaikat. A sok társasjátékozás és a közös síelés segítették a közösségépítést és igazán emlékezessé tették a hétvégét.
GyertyaöntésZászlófelvonásElőadásKét sielés közben egy csoportkép

Január közepén a New York-i cserkészkörzet egy vezetői hétvégét szervezett az őrsvezetőknek és segédtiszteknek. A cél a tudásátadás és a közösségépítés, illetve a kikapcsolódás volt. A három napos program helyszínéül a pennsylvaniai Barto melletti Magyar Tanya szolgált. A new york-i körzetbe Washington D.C., Garfield, New Brunswick, New York, Wallingford (Connecticut) és Boston tartozik bele. Nagyjából 50 vezető jött el a hétvégére, ami szép számnak mondható. Közülük legtöbben még kamasz korosztályba tartoznak, ám akadt több felnőttkorú vezető is.

Péntek este még a megérkezésé volt a főszerep, hiszen több órát kell autózni, ha valaki ide szeretne jönni. A távolság ellenére ez egy olyan ideális helyszín, ahol a természet és a nyugodtság le tudja lassítani és képes feltölteni az embert a mindennapi pörgésből. Az estét a rég nem látott barátok öröme és a vidám társasjátékozás tette varázslatossá.

Szombat reggel korán keltünk. Cserkészprogramhoz méltóan a kis tó mellett zászlófelvonással nyitottuk meg a napot. A vezetőket őrsökbe csoportosították, és egy-egy segédtiszt lett az őrvezetőjük. Ők a továbbiakban együtt mozogtak a hétvégén. Ezután a finom reggeli következett, majd az emeleten játszottunk ismerkedős bingo-t, amely segítségével sok mindent megtudtunk egymásról.

A minta őrsi foglalkozásokat a hétvége őrsvezetői tartották őrseiknek, hogy azok olyan új módszertanokat tanuljanak, amelyeket majd az őrseikkel odahaza meg tudnak csinálni. Mindenki készült néhány próbaponttal. A mi csoportunk a csillagokról és a madarakról tanult játékos módon. Ez utóbbiban előfordult, hogy valaki csak az angol nevét ismerte, a magyart nem, így bővítette magyar szókincsét is ezáltal.

A minta rajgyűlésen több őrs együtt játszott és tanult két segédtiszt vezetésével. A gyerekek a kézügyességen gyertyát öntöttek, melyet nagyon élveztek. Népdaltanuláson pedig az „Én az éjjel nem aludtam egy órát” című népdalt énekeltük. Ebéd előtt én tartottam vezetői önismeret képzést, ahol a személyiségünk építőkövei, a tanult és öröklött minták, valamint a személyiségtípusok is szóba kerültek.

Egész hétvégén a szülők feleltek az ételekért, és nagyon finom volt minden, ami sokat hozzátett a hangulathoz. Ebéd után voltak cserkészjátékok és néhány keretmese jelenet, ugyanis a hétvége történetében egy magányos boszorkányt kellett segíteniük a gyerekeknek, aki végül rájött arra, hogy a legfontosabb a közösség.

Késő délután volt az igazi élményprogram. Elmentünk a Blue Mountain Ski Resorthoz, amit rengetegen vártak. Volt aki snowboardozott és volt aki síelt. Nagyon élvezték a gyerekek, hogy a barátaikkal szelhetik a havas lejtőket a lécekkel.Csak késő este értünk vissza a magyar tanyához. A tábortűz elmaradt, de nagyon élvezetes társasjáték partik alakultak ki.

Vasárnap a zászlófelvonás és reggeli után tartottam második képzésemet, ezúttal a kortárs kiközösítésről és internetes zaklatásról beszélgettünk. Ők olyan korban vannak, akik még érintettek. Beszéltünk saját élményekről, és arról is, hogy vezetőként mit tudunk tenni az őrstagjainkért ilyen esetekben.

Délelőtt még elmentünk közösen misére a helyi templomba. Majd visszatérve még játszottunk egy csapatépítő, logikai kvízjátékot, majd összetakarítottunk és elindultunk haza. Mindenki jól kifáradva, de élményektől roskadozva ment haza. Szerencsére másnap hétfőn senkinek nem kellett menni dolgozni vagy iskolába menni, hiszen Martin Luther King Jr. szülinapja itt nemzeti ünnep, így volt lehetőség kipihenni a fáradalmakat.