Korinda táncház Bécsben

A Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület szervezésében

/ Farkas Dorina /
dorina.farkas képe
Január 11-én nyitotta meg első táncházával az évet a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület. Ez alkalommal a Korinda Zenekar érkezett Bécsbe, akik a moldvai dallamok világába vezették be az érdeklődőket.
Korinda táncházKorinda táncházKorinda táncházKorinda táncház

A Korinda Zenekar a magyar nyelvterület keleti végein élő népcsoportok hagyományos népzenéjének hiteles tolmácsolását tűzte ki céljául. Alapítói a szegedi népzenei életben a Mentés Másként Együttes tagjaitól, valamint Hodorog András moldvai furulyás mesterüktől sajátították el zenei tudásuk alapjait, ami meghatározó szerepet játszott a Korinda egyéni hangzásvilágának megteremtésében. Az eredeti felvételekről és az adatközlőktől személyesen megtanult muzsika megszólaltatásában az egyszerűségre, letisztultságra törekednek, ugyanakkor állandóan keresik a saját értelmezések és az egyedi előadásmódok lehetőségeit is.
Bár a zenekar számára a moldvai csángó népzene jelenti a fő irányvonalat, Gyimes, Barcaság, Székelyföld, valamint Bukovina magyar és román népzenéje is repertoárjuk részét képezi. Rendszeresen járnak gyűjteni Moldvába és Erdélybe, mivel fontosnak tartják a még élő idős zenészekkel való személyes kapcsolat kialakítását és ápolását.

Ez alkalommal az ősszel megjelent lemezüket mutatták be Bécsben, amely a „Rögtől szívig” címet viseli. A táncházat megelőzően ismét kézműves foglalkozással várták a gyerekeket a Délibáb felnőtt tagjai, ezt követően pedig a kicsik közelebbről is megnézhették a hangszereket, melyekről a zenekar tagjai meséltek nekik. Bóna Boglárka és Bölcsföldi Bálint oktatók vezetésével gyermek táncházra is sor került, amelyet aztán lemezbemutató koncert követett. A felnőtt táncház alatt nem csak moldvai, hanem felcsíki dallamokra is táncolhattak a résztvevők.