Költészet Napja Nürnbergben

/ Tóth-Pál Zoltán /
toth.pal.zoltan képe
Grossmann Péter zongoraművész és versmondó A komédiás dala című szavalóestjével ünnepeltük Nürnbergben a Költészet Napját április 8-án. A Szent Márta templom gyülekezeti terme lassan megtelt a közönséggel, és Grossmann Péter a 200 éve született Arany János verseivel kezdte előadását, ezzel is emléket állítva a nagy költőnek. Ez teljesen természetes, hiszen idén minden erről szólt, s itt Nürnbergben büszkék vagyunk rá, hogy márciusban megnyerte az Arany János szülőfalujában Nagyszalontán rendezett „Arany versek bűvöletében” című szavalóverseny felnőtt kategóriáját. Mi több, ezen fellelkesedve az Ausztriai Magyar Pedagógusok Szövetsége által rendezett szavalóversenyre is nevezett Bécsben, ahol szintén Arany János volt a központban, és itt is megnyerte a felnőtt kategóriát.
Grossmann PéterKöszöntésA várakozó közönségtaps

 

Íme, a költők és verseik listája:

Arany János (1817-1882): Fiamnak,  A fülemile

Vörösmarty Mihály(1800-1855): Petike

Jókai Mór (1825-1904): Holt költő szerelme 

Kosztolányi Dezső (1885-1936): A komédiás dala, Feleségemnek, Akarsz-e játszani?, Szegény anyám csak egy dalt zongorázik, Fényes koszorú, Vallomás

Márai Sándor (1900-1989): Mennyből az angyal, Halotti beszéd

Szilágyi Domokos (1938-1976): Szerelmek tánca 

Kányádi Sándor (1929): Ballada

Szabó Lőrinc (1900-1957): Harc az ünnepért, Lóci óriás lesz                                                                                                                                                          

Már a költők és verseik listája is arról árulkodik, hogy nem mindennapi előadásban volt részünk. Előadónk mintha teremből terembe vándorolva vezette volna képzeletünket. Könnyedén váltott a „Fiamnak” című vers aggódó apa szerepéből a humorral, iróniával teli „A fülemülére”. Egyedi stílusa, mimikája, gesztusai, hanghordozása mind-mind a költő, s általa a vers mondanivalóját tárta elénk. Hangjának mély orgánuma oly erőt ad szavainak, hogy közönsége vele együtt él, s lélegez.

A kitűnő előadást a közönség véget nem érő tapsa köszönte, s ráadásként Petőfi Sándor: „Csokonai” című verse hangzott el, melyen igen jól szórakozott mindenki.

A teremben zúgott a taps, mely Grossman Péter mély beleéléssel, szenvedéllyel, humorral teli előadását dicsérte.

Végezetül Dietrich Éva, a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület kultúrfelelőse köszöntötte művészünket. Elmondhatjuk, hogy igazán nagy élményben volt részünk, s még sokáig élt bennünk a versek foszlányai. Szívből ajánlom ezt a csodálatos előadást, mint programot minden kultúrprogram-szervező, népművelő figyelmébe.  

Tóth-Pál Zoltán

Kőrösi Csoma Sándor Program, Nürnberg