Klubest Nürnbergben - Farsangi népszokásaink

/ Bodorné Péter Judit /
bodorne.peter.judit képe
A nürnbergi Farsangi Klubest a kolbásztöltés, a farsangi népszokások, a tánc, mulatás, evés-ivás jegyében telt.
KecsketáncoltatásSári, Mári subridomLegyünk mi is vígabbanÍgy sül a farsangi kolbász

Amíg a technika összeállt, Dietrich Gusztáv vezetésével és néhány szakértő segítségével a férfiak összeállították, „megkeverték” a töltendő kolbászt. Ekkor már többen is körbeállták őket a konyhában, töltés közben felidéződött kinél, hol milyen szokásokra emlékeznek szívesen vagy kevésbé szívesen, mi az, amit „kötelező” beletenni, hogy mosták a belet, majd hogyan töltötték ügyesen régebben gyermekkorukban odahaza.
Amíg sült a kolbász a serpenyőkben, Tóth-Pál Zoltántól sokféle érdekes farsangi hagyományról lehetett hallani, játékkal, énekkel és sok humorral. A hallgatóság többször dalra fakadt az előadás közben, ebben mindenki örömmel vett részt.
Még a közös kolbászkóstoló előtt Péter Judit (KCSP) dunántúli csárdásba táncoltatta a bátrabbakat a közönség soraiból. Volt, aki tánccal, volt, aki a táncolók nézésével engedte el magát.
A kolbászhoz aztán volt cékla, lila hagyma, és tepertő, mustár is, még kenyeret sem kért hozzá mindenki ebben a nagy bőségben.
A Klubest vendégei nagyon figyelmesek. Van aki minden alkalomra hoz, mások amikor belefér az idejükbe saját készítésű, vagy egyéb édességet, sósat, ami mindig nagyon jól esik mindenkinek. Bizony olykor 1-1 üveg borocska is előkerül. Most farsangi fánkban sem volt hiány, sőt valaki szalagos fánkkal lepte meg a téltemető társaságot. Reméljük ezt a jó szokásukat megőrzik a tagok, amit a klubest szervezője, Kardos Andi, és a Klubestek látogatói hálás szívvel fogadnak mindenkor.
A Klubest közössége évek óta jól működik, mindenkinek van szerepe, van, aki az előkészítésben, mások a megvalósításban, ételek, italok tálalásában vagy éppen a teremrendezésben vesznek részt.
Fáradtan, de lelkesen zajlik ilyenkor a végső mozdulatok közben, a beszélgetés már a következő alkalomról.
Márciusban újra találkozunk!