Kirándulás és családi majális Kastlban

/ Juhász Gergely /
juhasz.gergely képe
A Nürnbergtől mintegy 60 kilométerre található Kastl település több szempontból is érdekes hely magyar vonatkozásai miatt. A Nürnbergi Magyar Kultúregyesület, a nürnbergi Ajtósi Dürer Cserkészcsapat, valamint a Külföldi Magyar Cserkészszövetség itt rendezte meg közös családi majálisát, május 5-én.
Kirándulás és családi majális KastlbanKirándulás és családi majális KastlbanKirándulás és családi majális KastlbanKirándulás és családi majális Kastlban

Kastl település neve nemcsak a hungarológia és magyar mint idegen nyelv szakos szakembereknek, hanem a bajorországi magyar diaszpóra tagjainak is ismerősen csenghet. Mindkét csoport számára ugyanabból az okból: hosszú évtizedekig az egész nyugati világban egyedülálló magyar gimnázium működött itt, amíg 2006-ban végleg be nem zárt. Az iskola történetéről annak egykori diákja és későbbi tanára, Müller Gyuri bácsi mesélt a helyszínen.

„Én itt Kasztliban [Kastl egykori diákjai által magyarosított neve – J. G.] mindent csináltam: fára másztam, erdőben házat építettem, cserkészkedtem, fát faragtam, néptáncoltam.”

Gyuri bácsi a fafaragást később tanította is: ötödik, hatodik, hetedik, nyolcadik osztályos fiúknak és lányoknak kötelező volt hetente egyszer megjelenni, de az idősebb diákok is becsatlakozhattak, ha kedvük tartotta. A korábbi magyar gimnáziumnak otthont adó várkolostor azóta új funkciót kapott: 2020-tól rendőröket fognak itt kiképezni. Kastl tehát sokak számára szép magyar emlék (amelynek történetét Munkácsy Katalin Fruzsina korábbi KCSP ösztöndíjas fel is dolgozta).

De van itt más is, amiért érdemes ellátogatni. A várkolostortól néhány percnyi autóútra található a Külföldi Magyar Cserkészszövetség cserkészparkja, ahol programunk folytatódott.

Röviddel a parkba való megérkezés után házi gulyásleves, puha fehér kenyér, sör és forralt bor várta az ide látogatókat. Aki még több gasztronómiai élményre vágyott, megkaphatta: a szabadtéri pavilonnál megrakták a tüzet, és kezdődhetett a szalonnasütés. Amíg a felnőttek egy része a tűznél beszélgetett, más részük a gyerekekkel együtt az aktív pihenést választotta a szabadban. A családok a cserkészek közreműködésével íjászkodhattak vagy bejárhatták a cserkészparkot.

A családi programra a hűvösebb idő ellenére is több mint 60 résztvevő jött el. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a sikeres és vidám nap végén már el is kezdődött az ötletelés, hogy mikor lehetne még valami hasonlót szervezni. Aki újabb közösségi élményekre vágyik, nem is kell messzire lapoznia a naptárban: június 1-jén ugyanis érkezik Nürnberg legnagyobb magyar programja, a 4. Nürnbergi Magyar Nap a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület szervezésében!