Kinek a fejére kerül a korona az argentíniai Misionesben?

Las Raíces 2024

/ Dányi Eszter Anna /
danyi.eszter.anna képe
A Las Raíces egy igazán eseménydús fesztivál Argentína Misiones tartományában. Az ott élő magyar leszármazottak 2017 óta meghatározó szereplői ennek a programnak. Idén is nagy izgalommal készültek, hogy kulturális és gasztronómiai szempontból is bemutathassák Magyarország értékeit. Örömmel fogadtam el meghívásukat és vettem részt a magyarok műsorában citerajátékkal.
Vajon ki nyeri a koronát?A magyarok királnyőjelöltjével és ösztöndíjtársammalMilagros NimethA királynőjelöltek közös táncos produkciója után

A hatalmas ország több pontjáról is érkeztek érdeklődők a fesztiválnak otthont adó Jardín América városába 2024. október 10-13-a között. A Magyar Ház standjánál például találkoztam olyan Magyarországért rajongó Buenos Aires-i lakossal is, aki kifejezetten erre a rendezvényre utazott az argentin fővárosból, hogy betekintést nyerhessen különböző nemzetek népművészetébe, és hogy hagyományos ételeket kóstolhasson.

A magyar leszármazottak is finomabbnál finomabb falatokkal várták a megéhező közönséget. Bálint Ildikó misionesi ösztöndíjas is a szorgos, fáradhatatlan csapatot erősítette. A nagy érdeklődésnek hála sorra kerültek ki a konyhából a fokhagymás-tejfölös lángosok, gundel palacsinták és egyéb magyaros ételek, melyekkel a visszajelzések alapján nagy sikert arattak a fesztiválon. 

És ha már a sikerről van szó: A 4 napos programsorozat harmadik estéjén választották meg az idei királynőt és az udvarhölgyeket, itt hercegnőként megnevezve. Egyéb titulusokat is kiosztottak a versenyzők között. 10 fiatal jelölt állt a színpadon, ki-ki azon ország színeiben, ahonnan a felmenői származnak. Igazán büszkék lehetünk a Magyarországot képviselő 21 éves Milagros Nimethre, aki 3 elismerést is bezsebelt. Az övé lett az első hercegnő cím, illetve megnyerte a legjobb néptáncért és a legszebb népviseletért járó díjat is. Hosszú felkészülés és sok munka áll mögötte, de egy összetartó, igazi szurkolói csapat segítette végig ezen az úton.

Minden résztvevő ország készülhetett egy 20 perces műsorral. A misionesi Magyar Csillag néptánccsoportot Uruguayból meghívott tapasztalt táncosok egészítették ki, én magam pedig dunántúli népdalokat játszottam citerán. Ugyanakkor nemcsak aktív résztvevő voltam, hanem néző is. Kíváncsian és érdeklődve figyeltem a többi nemzet szereplését is. A fellépők sorában többek között lengyel, német, ukrán, szíriai-libanoni tánccsoportokat is megismerhettünk.

Különleges élmény volt látni, hogy a hazaszeretet hogyan nyilvánul meg a közösségekben még akkor is, amikor a sokadik generáció talán már nem is beszéli ősei nyelvét, de mégis továbbviszi a hagyományait. A néptánc szavak nélkül örökíti át egy ország kultúráját, a Las Raíces pedig ennek bemutatását is hivatott elősegíteni.