Magyar nemzeti zászló lobogott az edmontoni égbolton

VARÁZSLATOS ÉSZAKI FÉNYJÁTÉKKAL AJÁNDÉKOZTÁK MEG EDMONTONT ÉS KÖRNYÉKÉT A FENTIEK.

/ Koós Dezső /
koos.dezso képe
Az elmúlt időszakban többször is látható volt Kanada égboltján az északi fény. Na, de mi is valójában ez a különös fényjelenség?
Északi fényÉszaki fényÉszaki fény

 

Az északi fény, más néven aurora borealis, az egyik leglenyűgözőbb természeti jelenség, amely a Föld északi régióiban figyelhető meg. Az északi fény leginkább a sarkkörök közelében látható szabad szemmel, olyan országokban, mint Norvégia, Svédország, Finnország, Izland és Kanada északi részei. A legjobb időszak a megfigyelésre a sötét, tiszta éjszakákon van, általában szeptembertől áprilisig. Ez a csodálatos fényjáték évszázadok óta inspirálja az embereket, művészeket és tudósokat egyaránt.

Az északi fény kialakulása a Napból érkező töltött részecskék és a Föld mágneses mezeje kölcsönhatásának eredménye. A Nap folyamatosan bocsát ki részecskéket, ezt a folyamatot napszélnek nevezzük. Amikor a napszél eléri a Földet, a bolygónk mágneses mezeje eltéríti a részecskéket a sarkok felé. Itt a felső légkörben a részecskék ütköznek az oxigén- és nitrogénatomokkal, ami fénykibocsátást eredményez.

A sarki fény formája változatos, állandóan változik, gyakran függönyre, ívelt szalagra emlékeztet vagy sugaras szerkezetű. Az északi fény színei attól függnek, hogy milyen gázatomokkal ütköznek a napszél részecskéi és milyen magasságban történik az ütközés. A leggyakoribb a világoszöld és a lilás szín. Ritkábban találkozhatunk vöröses, sárga, kék, zöld, de akár ibolya színekkel is.

Számos északi nép mitológiájában fontos szerepet tölt be az északi fény. Például a sámánok és a vikingek isteni jelként vagy a túlvilág fényeként értelmezték. Ma is számos művészeti alkotás és turisztikai attrakció középpontjában áll.

2024. október 10-én az elmúlt hét év legnagyobb napkitörése volt, ami pompás égi játékot eredményezett, s a szerencsések órákon keresztül csodálhatták a kivételes látványt. Egy nagyon kedves edmontoni magyar családdal utaztunk ki a város szélére, ahol a fényszennyezés nem gátolta az északi fény észlelését, így megfigyelhettük, ahogy az ég piros, fehér és zöld színekbe borul. Felejthetetlen látvány volt, egy életre szóló élmény!