Keszei Attila megindító művészete

/ Szolnokiné Jaczkó Xénia /
szolnokine.jaczko.xenia képe
2020. március 8-án, vasárnap a szent mise után nyitottuk meg Keszei Attila kiállítását a torontói Szent Erzsébet Plébánia galériájában.
--

A kiállítás több részből áll, legjelentősebb része a Krisztus keresztútját bemutató képsorozat, mely a St. Michael katedrálisból érkezett a nagyböjti időszakra. Keszei Attila magyar származású művész, aki nagyon fontosnak tartja, hogy megismerjük egymás munkásságát itt Kanadában is, távol a hazától.

A kiállítás másik része szintén egy bibliai történet feldolgozása: Jónás a cethal gyomrában. A képek elgondolkodtatók és egyben megrendítők. A legtöbb műremeken egy-egy arc és a mondanivaló szempontjából jelentős, mondhatni elengedhetetlen másik testrész, forma van jelen mindössze, pl. Krisztus arca és keze. Keszei Attila megnyitó beszédében elárulta, hogy e képek nem megrendelésre készültek, hanem belső indíttatásúak. Egyszerűen ki kellett adni magából az érzelmeket, a gondolatokat.

A megnyitón Forrai Tamás atya köszöntötte az egybegyűlteket és természetesen a művészt. Saját előadásomban elhangzott egy nagyböjti egyházi ének, valamint Babits Mihály Jónás könyve című művéből két részlet, mely a művész egyik kedvenc irodalmi alkotása, .

Ezúton is köszönöm, hogy részese lehettem a megnyitónak, hogy Forrai atya lehetőséget biztosít időről időre a művészeteknek és természetesen Keszei Attilának, hogy elénk tárja munkásságát. Amennyiben tehetik, látogassák meg a kiállítást, maradandó élmény lesz.