Karácsonyi ünnepség Münchenben

/ Taczman Andrea /
taczman.andrea képe
A müncheni Magyar Katolikus Egyházközség december 8-án közös adventi és karácsonyi ünneplésre hívta a Münchenben és környékén élő magyarokat. A délutánra idén is megtelt a müncheni Don Bosco ifjúsági rendezvényterem. Az ünneplőket színes műsor várta.
A DurMolOk énekegyüttes zenés előadásaAz Erdingi Magyar Dalkör előadásaA Müncheni Hétvégi Magyar Iskola diákjainak énekes előadásaA műsor végén Szent Miklós püspök is ellátogatott hozzánk

A karácsonyra való készület jegyében rendezett ünnepséget a müncheni cserkészcsapatok messziről illatozó jótékonysági süteményvására nyitotta meg. A cserkészek idén is zsúfolásig megtelt asztalokkal – hagyományos karácsonyi süteményekkel és forralt borral – várták a vendégeket.

Az ünnepi műsort Szarvas Erzsébet, az egyházközség lelkipásztori munkatársának rendezte. A délután köszöntéssel kezdődött, melynek során ráhangolódásképp Pilinszky János várakozással kapcsolatos gondolatai hangzottak el. Ezt követően „utazást” tehettünk az advent sötétségéből egészen karácsony fényéig, valamint köszönthettük advent kedves szentjét, Szent Miklóst is. Gyermekek szavaltak az ajándékozó püspökről, valamint Mikulás-dalokat énekeltek a müncheni Hétvégi Magyar Iskola növendékei. Ezt követte a DurMolOk ifjúsági énekegyüttes zenés összeállítása: a dalok a Megváltó jövetelére készítették lelkünket.

A müncheni cserkészek nemcsak terített asztalokkal, hanem egy adventi mesés előadással is kedveskedtek a jelenlévőknek. A négy gyertyáról szóló történet megmutatta számunkra, hogy mit is jelképeznek az adventi koszorú gyertyái: a hitet, békét, szeretetet és reményt. Az első három gyertya elalvóban van, de a remény gyertyája lángra tudja ezeket lobbantani – nemcsak jelképesen a koszorún, hanem a szívünkben is.

Advent csendjét az angyalok éneke törte meg, akik megjelentek a pásztoroknak: a túrterebesi betlehemes csoport népi betlehemes játéka mindannyiunknak segített az ünnepek előtt örömteli hangulatba öltöztetni szívünket.

A műsor második részében karácsonyi verseket és dallamokat hallhattunk szintén a müncheni Hétvégi Magyar Iskola tanulóinak és az Erdingi Magyar Dalkörnek előadásában. Végül meghallgathattuk a karácsonyi szeretethimnuszt, melynek gondolatai révén bizonyára mindannyian tudatosíthattuk, mi is fontos karácsonykor: nem elsősorban a külsőségek és az ajándékok mennyisége, hanem a Megváltó születése feletti öröm megélése és ennek az örömnek a továbbadása, valamint a szeretetnek megélése családtagjaink felé.

A délután elmaradhatatlan vendége volt Szent Miklós püspök, így az ünnepség ajándékozással zárult, melyet nagy örömmel fogadtak a jelenlévő gyermekek.