Karácsonyi bazár novemberben?

/ Barna Laura /
barna.laura képe
Vancouverben 2022. november közepén megkezdődött a lázas készülődés karácsonyra. Már ilyenkor megnyitnak a vásárok, jégpályák és a bevásárlóközpontokba is megérkezik a télapó. A korai sürgés-forgás azonban nem csoda, advent első vasárnapja idén november 27-re esett. Ezen a napon tartották a Magyar Házban is a karácsonyi bazárt.
Száradó kolbászokHurka- és kolbásztöltésPultokKarácsonyi bazár forgataga

Az eseményt több napos munka előzte meg, szokás ilyenkor hogy hurkát, kolbászt, bejglit és más süteményeket készít a közösség. A hús töltése úgy történt, mintha már begyakorolták volna, mindenki lelkesen állt be a futószalag mellé, hogy magára vállaljon egy feladatot. Volt, aki a tölteléket keverte szinte vegyész módjára, más a gépbe rakta az anyagot, páran pedig a belet tartották és gondosan ügyeltek rá, hogy szép egyenletes hurka, kolbász készüljön. Az utolsó mozzanat az adagok elrendezése, mérése és szétosztása volt a beérkezett rendelések alapján. Munka közben mindenki, mint a törpék a bányában, úgy énekelt, csak “Hej, hó!” helyett a magyar népdalok adták a ritmust.

A segítők ebédet is kaptak, hisz elég fáradságos munka volt mindent előkészíteni, körülbelül hatvan önkéntes dolgozott több napon keresztül. A finom ételek mellé a szervezők szórakoztató műsorral is készültek, mégpedig beöltözve kóstolót kértek és cserébe verset szavaltak, énekeltek, táncoltak, ezzel megjelenítve a maszkák népi hagyományát. A hurka és kolbász mellett sütemény is készült, krémes és piskótatekercs, a bejgliket pedig már egy héttel korábban kisütötték.

A bazár vasárnap délben kezdődött, ekkor a templomból és a magyar iskolából rengetegen érkeztek. Jó volt látni, hogy ilyen sokan összegyűltek, még ha nagyobb tömeg alakult is ki a pultoknál, de mi más adhatná jobban át a karácsonyi vásárok hangulatát, ha nem ez.

A bazáron különböző standoknál lehetett magyar kézműves termékeket venni, hímzett párnát, inget, tornacipőt, sapkát, illatos szappanokat, karácsonyi pizsamát, festményeket, horgolt ékszereket, adventi koszorút és mézeskalácsból készült gyertyatartót. A választék széles volt, így mindenki kedve szerint vásárolhatott, miközben a termet betöltötte a karácsonyi zene.

Azonban a tárgyak mellett sütemény is az asztalra került, valamint a konyhán töltött káposzta, gulyásleves és sült hurka, kolbász várta az éhes szájakat. Ha pedig már az ételekről beszélünk, a jó ebédet a vendégek házi forralt borral öblíthették le.

A helyi magyar közösség számára ez a bazár azért fontos mert ötvözi a jól ismert otthoni ízeket a karácsony hangulatával, így hát egyik család sem szerette volna kihagyni.