Oh, jöjj, oh, jöjj, üdvözítő!

Adventi gyertyagyújtás, Mikulásjárás, és betlehemezés a hageni magyar közösségben

/ Pálffy Zsófia /
palffy.zsofia képe
A dióval, édességgel, mandarin-illattal megtelő Mikulás-csomagok, az izgatott sürgés-forgás, a gondoskodó női kezek alatt melegedő forralt bor és délutáni kávé, hozzá a sok finom sütemény, a grillt csiholó, gondos apukák, a lámpaláztól futkározó gyerekek, majd a kis tenyerekben felizzó mécsesek.
Oh, jöjj, oh, jöjj, üdvözítő!Oh, jöjj, oh, jöjj, üdvözítő!Oh, jöjj, oh, jöjj, üdvözítő!

Nehéz megfogalmazni, hogy pontosan mit is jelent az ünnep, mitől válik igazi közösségi élménnyé egy karácsonyi esemény, mitől lesz emelkedett a hangulat.

Hagenben Ildikó vezényli az eseményeket, a Mikulás-váró összeállítás, és a Szállást keres a szent család betlehemes játék forgatókönyve, hogy ki mit, mikor csinál és mit készít elő, a Mikulás-csomagokba mi kerül, milyen énekeket énekeljünk közösen, és kinek kell spontán beugrani egy szerepre, ha valaki lebetegedett, vagy a Hageni Dalkör karácsonyos énekeinek zongorakísérete, mind az ő kezeiben futnak össze. Végtelen erővel rendelkező motorja a közösségi eseményeknek Hagen(ben?), ahogy a többi, “régi motoros” is: Franciska, Móni és Zoltán, Józsi, Béci, Éva, Enci, Csaba, vagy Erdős Imi, aki most a Mikulás szerepébe bújik a sok izgatott kisgyerek kedvéért. Vannak itt új és régi tagok, akik akár 70-80 kilométeres körzetből is ide utaznak, hogy együtt lehessünk.

A Mikulás-váró versikék, és dalocskák után végre következhet a várva-várt pillanat: a Mikulás több megrakott zsákkal érkezik, ajándékot nem csak a Mikulás aranykönyve előtt sorban álló gyerekek kapnak, hanem a közösségben aktívan részt vevő szülők is.

A második felvonás a “Szállást keres a szent család” betlehemes játéka, ahol pásztor-kisfiúk és angyalka-kislányok idézik fel a Megváltó Földre érkezésének pillanatait. 

A Hageni Dalkör énekei emelik az ünnepi hangulatot, közös éneklésre hívnak, kicsik és nagyok együtt dúdolják az adventi énekeket, majd beszélgetünk, kapcsolódunk, elfogyasztjuk a grill-csapat által készített finomságokat.

A közös vacsora után boldog ünnepet kívánva egymásnak lassan búcsúzunk, így mindenki hazaviheti a fényt, amit a hageni ünneplés a szívünkbe lopott.