Interjú Jakab Mátéval, a Breakers újonnan igazolt másodedzőjével

/ Győri Ágota /
gyori.agota2023 képe
A 2023. szeptemberében megjelent aucklandi magyar újságban, az AuckLevélben megjelent cikket közöljük.
Jakab Máté - Breakers kosárlabda csapatJakab Máté - Breakers kosárlabda csapat

Jakab Máté egészen fiatalon csöppent a hazai, majd nemzetközi kosárlabda csapatok edző-gárdájába. Magyarországon először a női NBI kosárlabdában volt érdekelt, később pártolt át a férfi kosárlabdához. Budapesten, Győrött és Szolnokon is edzősködött, ezekről az állomáshelyekről vezetett az útja Németországba, ahol a Bundesliga egyik legjobb csapatánál, a Brose Bambergnél töltött két évet segédedzőként. Az idei 2023-as szezont már itt, Új-Zélandon kezdi a Breakers csapatánál, mint másodedző, ennek apropóján kérdeztük terveiről, lehetőségeiről.

AuckLevél:
Egy, az Indexnek 2022-ben adott interjúban arra kérdésre, hogy hol látod magad 5 év múlva azt a választ adtad, hogy a tengerentúlon is kipróbálnád magad. Íme, teljesült az álom, itt vagy Aucklandben, és a Breakersnél dolgozol. Hogy jött ez a lehetőség, miért éppen ennél a csapatnál folytatod karrieredet?

Jakab Máté:
Két évet dolgoztam Németországban a Brose Bamberg együttesénél, ahol lejárt a szerződésem, viszont én magam is szerettem volna új kihívásokba belevágni, új lehetőséget keresni. A profi kosárlabdában mind az edzők mind a játékosok ügynökökkel, ügynökségekkel dolgoznak együtt, akik segítenek ezekben az időszakokban összehozni a keresletet a kínálattal, tehát a játékosoknak és az edzőknek is egyaránt csapatot találni. Mondanám, hogy ez a lehetőség is így jött, de nem így volt. Ehhez a lehetőséghez a kosárlabda világában kialakított nemzetközi kapcsolatrendszerem segített hozzá. Egy NBA-s csapat játékosmegfigyelője hívta fel a figyelmemet arra, hogy a NZ Breakers-nél van egy lehetőség, amennyiben érdekel és szeretném, akkor elküldi ő az önéletrajzomat, mert jó kapcsolatban van az edzővel. Megtette, és most itt vagyok.

Mi a feladatod másodedzőként? Alkalmazol-e valamiféle Európából hozott tudatos edzői személetet, stratégiát, amit itt is bevetnél a siker érdekében?

Másodedzőként nagyon szerteágazó feladata van mindhármunknak, akik ebben a pozícióban dolgozunk a csapatnál. Egy vezetőedző, három másodedző - kiegészülve egy erőnléti edzővel és egy fizioterapeutával - így épül fel a szakmai stáb. A három másodedzőnek majdhogynem ugyanaz a feladatköre; a soron következő ellenfél feltérképezése az egyik szignifikáns ezek közül. Gyakorlati példával élve: az első bajnoki mérkőzésünk a Cairns Taipans együttesével lesz, így az egyik másodedzőnek ebből a soron következő ellenfélből fel kell készülnie; nagyon leegyszerűsítve, hogy kik a játékosok, milyen az adott csapat támadó és védekező stratégiája. Továbbá felelünk egy bizonyos játékos egyéni fejlődéséért is, megtervezzük az adott játékos egyéni fejlődési tervét, majd ezt próbáljuk a heti edzésmunkába jól beilleszteni. Emellett számos olyan feladat is van, amit a vezetőedző oszt ki ránk; van úgy, hogy bizonyos edzésrészeket kell levezényelnünk, tehát igazán szerteágazó a feladat, azt gondolom. Az európai szemlélettel kapcsolatos kérdésre természetesen igen a válaszom. Alapvetően az ausztrál bajnokságban - ami kilenc ausztrál csapatból és egy új-zélandi csapatból áll - majdnem minden csapat próbálja az amerikai NBA-ből hozott mintákat alkalmazni, azokat a játékrendszereket átvenni, amelyeket a tengerentúli, amerikai profi kosárlabdában alkalmaznak az egyes csapatok. A Breakers azonban teljesen máshogyan működik, hiszen Mody Maor izraeli származású vezetőedző személyében olyan edzőnk van, akinek munkájában az európai stratégiák alkalmazása figyelhető meg. Jómagam is próbálok a korábbi, európai állomáshelyeimen merített tapasztalatokból építkezni, új ötleteket javasolni, hiszen az európai kosárlabda bebizonyította, hogy nagyon komoly szinten van jelenleg - ezt mi sem igazolja jobban, mint hogy a szeptember 10-én véget ért Férfikosárlabda-világbajnokságot (FIBA Basketball World Cup) Németország nyerte. Nagyon büszke vagyok Németországra, hiszen itt volt a korábbi állomáshelyem.

Mire kell koncentrálnod leginkább szakmai téren és miben szeretnél fejlődni az Új-Zélandon töltött idő alatt?

Minden nap szeretnék egy kicsit jobb lenni, minden nap szeretnék egy kicsit több lenni, és úgy lefeküdni este, hogy az adott napi edzésből is tanultam, tanultunk csapat szinten valamit.

Látsz-e különbséget az új-zélandi és az európai, leginkább a német csapatok játékában, az alkalmazott edzői módszerekben, a játékosok felé támasztott elvárásokban?

Az új-zélandi kosárlabdáról nem tudok nyilatkozni, hiszen ahogy a korábbi válaszomban is említettem ez az ausztrál bajnokság, ahol a NZ Breakers egyetlen új-zélandi csapatként az országot képviselve részt vesz. Létezik külön új-zélandi bajnokság is, de az jelentősen alacsonyabb színvonalú, mint az ausztrál liga. Őszintén szólva a német bajnokság és az ausztrál bajnokság között rengeteg hasonlóságot látok, nagyon komoly és magas tempóval dolgoznak a csapatok és hasonló intenzitással.  Azt gondolom, hogy az ausztrál bajnokságban jobb és minőségibb játékosok játszanak, mint Németországban. Magasabban kvalifikált játékosokat igazolnak az ausztrál csapatok, ami azért is van, mert rövidebb az itteni bajnokság: szeptember 30-án kezdjük és március közepén be is fejezzük. Ezzel ellentétben a német bajnokság májusig, de akár júniusig is elhúzódhat.

Mit lehet tudni a Breakers jelenlegi helyzetéről a nemzetközi ligában? Van esetleg esély arra, hogy korábbi csapataiddal mérkőznek meg?

Nincs erre esély, a NZ Breakers csak az ausztrál bajnokságban játszik. Ez egy eltérő dolog az európai rendszerhez képest; Európában mindenki a hazai bajnokságában játszik, tehát van német bajnokság, magyar bajnokság, francia bajnokság, spanyol bajnokság, és egyes csapatok nemzetközi ligában is megmérkőznek. Ez itt Ausztráliában és Új-Zélandon abszolút nincs jelen, nincs ilyen nemzetközi liga.

Milyennek látod az életed Aucklandben? Sikerült-e már felfedezni a várost, volt-e időd utazgatni munka mellett? Mennyire érzed otthon/osan magad?

Bár mondhatnám azt, hogy sikerült felfedeznem a várost, de sajnos a válaszom még mindig nem… Nagyon hosszú a bakancslistám, sok a meglátogatandó helyek száma, de sajnos keveset sikerült egyelőre kipipálni ezek közül. Nyilvánvaló oka ennek az, hogy kevés a szabadidő és szabadnap, de igyekszem majd bepótolni ezeket az elmaradásaimat. Összességében viszont elmondhatom, hogy a lakóhelyem környékét, Takapunát már sikerült felfedeznem, a napi rutinom részévé vált az, hogy reggelente lemegyek az óceánpartra, meglátogatom a helyi kávézókat és mikor időm engedi akkor különböző mozgásokat is végzek a parton, amik nagyon energizálóan hatnak rám, és segítenek, hogy készen álljak a nap további részére.

Ha az olvasók látni szeretnének munka közben, hol tehetik meg ezt legközelebb?

Az első mérkőzésünk szeptember 30-án lesz, ez egyike az összesen 10 mérkőzésnek, amelyek Auckland belvárosában, a Spark Arénában kerülnek megrendezésre. A legfrissebb hírek szerint a Spark Arénán kívül is lesznek mérkőzéseink, Christchurchben várhatóan kettő, New Plymouth-ban egy, valamint egy további mérkőzés pedig Auckland külvárosában. Tehát a legközelebbi dátum szeptember 30. 19:30, Spark Aréna, NZ Breakers vs. Cairns Taipans! Ha valaki elmulasztaná ezt a dátumot, akkor nem egészen egy héten belül, október 5-én jelentkezünk, amikor is a Brisbane csapata látogat szintúgy a Spark Arénába. Bátorítok minden szurkolót és érdeklődőt, hogy látogassák a meccseinket, hiszen felüdítő érzés magyar szót hallani, és a magyar közösséggel találkozni. Valamint ahogyan időm engedi, nagyon nagy szeretettel látogatok el én is a magyar rendezvényekre.

Köszönjük a válaszokat és sikeres szezont kívánunk!

Győri Ágota, Vadász Viola