II. Magyar Hagyományőrző Nap Münchenben

/ Taczman Andrea /
taczman.andrea képe
2019. július 7-én immáron második alkalommal rendezte meg a müncheni Magyar Katolikus Egyházközség a Magyar Hagyományőrző Napot. A rendezvény felelős szervezője Szarvas Erzsébet lelkipásztori munkatárs volt, aki az Egyházközség többi kollégájával együtt színes programmal várta az érdeklődőket; kulturális program mellett ugyanis helyet kaptak a kézműves mesterségek és magyar gasztronómia remekei is
A Magyar Hagyományőrző Nap szentmisével vette kezdetétNépi mondókázás a Magyar Hagyományőrző NaponA Regös Néptáncegyüttes tanárai is felléptek a Magyar Hagyományőrző NaponAz Erdingi Magyar Dalkör népdalcsokorral lépett fel a Hagyományőrző Napon

A II. Magyar Hagyományőrző Nap alkalmából több százan keresték fel a München vonzáskörzetében fekvő vaterstetteni Reitsberger Hofot, hogy a magyar kultúra kincseiben megmerítkezve erősítsék identitásukat és ápolják baráti kapcsolataikat. Az esemény fővédnökségét vállaló Müncheni Magyar Főkonzulátust Kárpáti-Bátri Zita és Spiller Krisztina konzulok képviselték, akik családjaikkal vettek részt a rendezvényen.

A nap szentmisével kezdődött, melyet Merka János, a müncheni Magyar Katolikus Egyházközség plébánosa mutatott be. Köszöntő szavaiban kiemelte, hogy egy ilyen hagyományőrző nap azt is lehetővé teszi számunkra, hogy Istennel a templom falain kívül, a természetben találkozzunk. A lelki táplálékot követően a résztvevők az egész nap folyamán „utazást tehettek” a magyar gasztronómia és a legkülönfélébb kézműves mesterségek világába.

Az esemény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatása révén valósulhatott meg. Így számos közreműködő vendég látogathatott el Münchenből és környékéről, valamint Magyarországról is, hogy termékeit és tevékenységeit prezentálhassa a külhoni magyar közösség és a bajor közönség számára is. A nap folyamán a magyar konyha legjellegzetesebb specialitásaival csillapíthatták étvágyukat a Vaterstettenbe látogatók. A palettán lángos, különféle pörköltek, székelykáposzta, lecsó, de kürtős kalács és rétes is szerepeltek.

A kulináris élvezetek mellett hangsúlyos szerepet kaptak a nap folyamán a különböző kézműves mesterségek is, mint a fakanálfestés, magyaros motívumok festése, nemezelés, gyöngyfűzés, bőrözés, kosárfonás és hímzés. Az egyes kézműves műhelyekben nemcsak kiváló minőségű termékeket lehetett vásárolni, hanem a mesterek segítségével egy-egy kisebb használati tárgyat is el lehetett készíteni. A műhelyeket nagy lelkesedéssel látogatták végig a jelenlévő családok és különösen is a gyermekek. Így elkészülhettek az első nemezelt virágok, hímzett könyvjelzők, gyöngyékszerek és festett fakanalak. A műhelyekben végzett munkát követően pedig pónizási és traktorozási lehetőség várta a gyermekeket a szabadban.

A kulturális program kora délután vette kezdetét. Elsőként a nemrég alakult Nürnbergi Magyar Borklub borbemutatójának lehettünk részesei, majd a müncheni Magyar Katolikus Egyházközség kötelékében működő különböző csoportok is bemutatkozhattak egy-egy produkcióval. Így a Bébi-Mami Kör vezetője, Brencsics-Király Dóra jó hangulatú népi mondókázásra invitálta az édesanyákat és kisgyermekeiket. Majd az Erdingi Magyar Közösség dalköre magyar népdalcsokorral örvendeztette meg a közönséget. Lelkes éneklésük a jelenlévőket is dalra fakasztotta. A népdalokat közismert opera- és operettrészletek, valamint musicalbetétdalok követték Drüen-Kiss Viktória és Morva-Gulyás Anna előadásában.

Az énekes-zenés bemutatókat követően a Léghajó Meseszínház Ludas Matyi című előadása szórakoztatta a gyermekeket, akik maguk is aktív részesei lehettek a színházi produkciónak. Végül a néptáncé és népzenéé volt a főszerep, amikor két müncheni néptánccsoport adott ízelítőt a magyar néptáncból. A több évtizedes múltra visszatekintő Komámasszonyok Néptánccsoport bonchidai, a Regös Néptáncegyüttes tanárai pedig – a Lelkes Banda közreműködésével – magyarpalatkai táncokkal hozták meg a jelenlévők kedvét a tánchoz. A nap zárásaként ugyanis mi magunk is táncra perdülhettünk.

A II. Magyar Hagyományőrző Nap gazdag programajánlata révén a Vaterstettenbe érkező vendégek rácsodálkozhattak magyar kultúránk kincseire és erősíthették hagyományainkhoz való kötődésüket – és tehették mindezt egy örömteli légkörben. Így bizonyára majd a III. Magyar Hagyományőrző Napra is érdemes lesz ellátogatni.