Hungarikumok, nemzeti értékek a bajor fővárosban

/ Patai Borbála /
patai.borbala képe
A bajor fővárosba különleges eseménnyel köszöntött be az ősz. München központjában sétálgatva, a sült gesztenye illata mellett először hinni sem akartam az érzésnek, hogy finom lángos és kürtőskalács illata csalogat. Ahogy a Rindermarkt közelébe értem, mint apró ékszeres dobozka a nagy forgatagban, úgy tárult elém egy fiatal felnőttektől, gyerekektől, magyar és német vásárlóktól hangos, igazi magyar piac.
Kézműves edényekTúró RudiLángos vagy kürtőskalács?Kolbász, sonka

A nagy népszerűségnek örvendő kézműves és magyar termékek vására 2016. október 6. és 9. között várta az érdeklődőket, amely a bajor-magyar együttműködés egyik kiemelkedő eseménye minden év őszén. Többek között azt a célt is szolgálta, hogy megismerjük egymás kultúráját és hagyományait, hogy minél szélesebb közönség megismerje a magyar termékeket, amelyek a kiváló minőség mellett kulturális értékeket is hordoznak. A megnyitó ünnepségen Elisabeth Schosser, a Bajor-Magyar Fórum elnök asszonya, dr. Michael Möller, a müncheni Hofbräuhaus igazgatója és Chiovini Rita konzul, Magyarország müncheni főkonzulátusa képviseletében köszöntötte az érdeklődőket, a helyi és magyarországi vendégeket. A megnyitót követően három napig mindenki kedvére válogathatott a tradicionális magyar termékekből. Vesszőből font kosarak, házi szappan, kézműves bőráru, hamisíthatatlan füstölt kolbász, szalámi, sonka, lángos, kerámiaedények, ínycsiklandó kürtőskalács, méz, tradicionális magyar íjak, fajátékok, villányi bor, torockói tejtermékek és sajtkülönlegességek, fürtökben csüngő fűszerpaprika és az elmaradhatatlan Túró Rudi, amiből a kedves vásárló hazavihetett, ha türelmesen kivárta a kígyózó sorokat. Sokan ellátogattak a piacra a müncheni magyar diaszpórából is, de a környező városokból is többen eljöttek, hogy magyar ízeket kóstolhassanak. A faházak előtti asztaloknál magyarok, bajorok, turisták órákig beszélgettek egymással, ezeket a személyes találkozókat mindenképpen a vásár kiemelkedő értékei között érdemes számon tartani.

A Hungaricum Center Kft. jóvoltából München szívében számos jellegzetes magyar terméket, nemzeti értéket, hungarikumot ismerhettek meg a bajor lakosok, akik visszatérő vendégei az eseménynek, mi magyarok pedig örömmel kóstolgattunk egy kis hazait. A kiállítás és vásárt Németország más városaiban megrendezik.