Hagyományteremtés – I. Összmagyar Találkozó Madridban

/ Császár Ilma Dóra /
csaszar.ilma.dora2022 képe
2022. szeptember 24-25-én került megrendezésre az I. Összmagyar Találkozó a madridi székhelyű, magyar MADACH Egyesület szervezésében, a fővárostól egy órányira található festői El Escoriálban. Az eseményen több mint százan vettek részt.

 

           

          

 

A két napos találkozóval a Spanyolország különböző részein élő magyarok közötti kapcsolatok erősítését, valamint a különböző régiók közösségi életének megismerését célozta meg a szervezet.

Az eseményt Magyarország madridi nagykövete, Tóth Katalin nyitotta meg, Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott videóüzenete után. Az esemény házigazdája, a MADACH egyesület elnöke, Ildiko Tallo köszöntése után került sor a különböző régiók bemutatkozó programjaira. Így ismerkedhettünk meg Madrid, Costa del Sol, Costa Blanca, Kasztília és León, Valencia valamint Zaragoza közösségével.

A találkozó következő programpontja Gyuricza Péter Remigrantes című könyvének bemutatója majd az azt követő dedikálása volt.

Az este az elmaradhatatlan élőzenés táncházzal zárult, melyet a Complutense Egyetem magyar lektora, Tóth Gergő, valamint az uruguayi Alejandra Brum táncművész vezetett. A két órán át tartó közös táncban örömmel vettek részt kicsik és nagyok, sokaknak közülük ez volt az első találkozása a néptánccal.

Vasárnap délelőtt került sor a Spanyolországban vállalkozó vagy a jövőben vállalkozni kívánó magyarok számára tartott Vállalkozói Fórumra, mely szintén nagy érdeklődésre tett szert. A szervezők a fiatalabbak szórakoztatására is gondoltak, így az esemény mindkét napján korosztályok szerint vehettek részt a fiatalok a különböző játékos és ügyességi programokon.

A szervezési folyamat több mint fél évet vett igénybe, én csak az utolsó fázisba kapcsolódtam be ösztöndíjasként de így is világosan kiderült számomra, hogy a találkozó sikere rengeteg lelkes ember összehangolt, erőn feletti munkájának volt köszönhető. A sikeren felbuzdulva a közösség még a helyszínen, sorsolással döntött a jövő évi találkozó helyszínéről.

Jövőre újra együtt Costa Blancán!