Hagyományőrző betlehemezés Clevelandben

Betlehemezés, kántálás, kolbászkészítés, bejglikészítés, karácsonyi műsor

/ Patarica Edvin /
patarica.edvin képe
Decemberben már javában folynak a különböző megmozdulások, aktivitások a clevelandi cserkészek életében. Idetartozik a hagyományőrző betlehemezés, kántálás, a cserkészcsapatok csapattámogató aktivitásai, és a szülők, érdeklődők részére készített karácsonyi müsor.
EDVIN KCSPEDVIN KCSPEDVIN KCSPEDVIN KCSP

A Clevelandben működő fiú- és leánycserkészcsapat minden évben megszervezi az említett programokat. Míg a leány cserkészcsapat bejglikészitéssel készül, addig a fiú cserkészcsapat kolbászt készít. Ezeknek a programoknak a célja némi anyagi forrás teremtése a cserkészcsapatok részére, ezáltal támogatva a csapatok működését, elsősorban a nyári táborok alkalmával, utaztatáskor a költségeket csökkenteni a tagok részére. E két projekt hirdetése, vásárlógyűjtési akciók már november közepén elindultak. A programokon nagyon lelkesen vettek részt a cserkészcsapatok tagjai. A cserkészszülők, barátok, szimpatizánsok üdvözlendő hozzáállása, támogatása nagy mértékben hozzájárul az aktivitások sikeréhez.

A fiú cserkészcsapat hagyományőrző betlehemezése két napon keresztül zajlott. Ilyenkor december folyamán kihírdetik, és várják azon családok jelentkezését, akik szívesen befogadják a szerepelni vágyó hagyományőrző fiatalokat. Ez vonatkozik a leánycserkészcsapatra is, akik szebbnél szebb karácsonyi énekekkel készülnek. Betlehem-járásról elsőkézből tanusíthatom, a meglátogatott családok vendékszeretetét. Legérdekesebb azon cserkészszülők történetei voltak, akik évekkel ezelőtt ugyanígy jártak betlehemezni, és a mostaniak az ő vendégszeretetüket, érdekes történeteiket élvezhették. Érdekesek voltak azok az esetek is, amikor a betlehemezők hívatlanul toppantak be egyes családokhoz, tudniillik Amerikában senki nem szereti a hívatlan vendégeket, kellemetlen ez a szituáció, ha nem tud készülni a vendégvárásra. Ez persze a magyar családokra nem vonatkozik, ők nagyon lelkesen fogadták az ünnepi látogatókat. Talán érdekes szituációk azok voltak, amikor a magyar családok amerikai ismerőseiket meghívták, hogy ők is lássák a betlehemezők szereplését. Érdekesnek, és szokatlannak tartották ezt a hagyományt, ebből is az következik, hogy fontos és érdemes megtartanunk hagyományainkat, hiszen ezáltal vagyunk különlegesek. Olyan évtizedes, évszázados szokásokról beszélünk, melyet meg tudtunk tartani, s ezek ma is tisztán tükrözik összetartozásunkat.

A karácsonyi aktivitások utolsó állomása a december 21-i karácsonyi műsor. A műsor alkalmával szavalatokkal, énekekkel, betlehemezési játékkal készülnek a cserkészek, ez elsősorban a szülők részére készül, de valahol legbelül hálájukat fejezik ki az egész évre visszatekintve azért a tudásért, tapasztalatokért, azokért az élményekért, melyet cserkészkedésük alkalmával megéltek. 

A képekért és videóért köszönet Somogyi Lélnek és Meland Anikónak.

A fiú cserkészcsapat betlehemezése

A leány cserkészcsapat