A garfieldi-passaici cserkészek kántálása

/ Retkes Kincső /
retkes.kincso képe
A garfieldi cserkészcsapat idén sem feledkezett meg a karácsonyi szokások ápolásáról. Igaz, a cserkészek betlehemes játékát, kántálását talán nem is lehet a hagyomány ápolásának hívni, sokkal inkább annak aktív megéléséről, 21. századi köntösbe bújtatva.

A cserkészek apraja-nagyja már október óta szorgalmasan gyakorol, hogy az adventi időszakra felkészülve állhassanak a közösség tagjai közé. A cserkészcsapat az eddigi években bemutatott betlehemes játék helyett idén a kántálás hagyományát elevenítette fel.

A műsor több, mint tíz hagyományos népi karácsonyi éneket ölelt fel, népi köszöntőkkel és jókívánságokkal tűzdelve. A kántálók két hétvégén keresztül jártak házról házra, összesen több tíz kilométert tettek meg, hogy a közösség családjai karácsonyi köszöntésben részesüljenek. A fellépők egy csapata a Szent István Római Katolikus Magyar Egyházközösség karácsonyi ebédjén is előadta műsorát. A Gábor Áron és Rozgonyi Cicelle cserkészcsapatok vezetői pedig egy külön műsorral is készültek, mely olasz, spanyol, francia, német, angol és természetesen magyar énekeket tartalmazott. Ezzel a környék idősek otthonait is felkeresték.

A kántálás alkalmával majd 20 otthonba látogattak el a gyermekek. Egy-egy házban több család is összegyűlt az alkalomból, így a közösség közel 100 családja vett részt a hagyomány felelevenítésében. A vendéglátók mindig gondoskodtak arról, hogy a kiscserkészek ne távozzanak üres hassal, sőt a cserkészcsapat adományokat is kapott, melyből fejleszthetik felszerelésüket, s megrendezhetik a nyári táborokat.