Gála a Mellon Auditoriumban

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
1956 hatvanadik évfordulója sok eseményt generált Washington D.C.-ben. A legfényűzőbb közülük a Mellon Auditorium-ban megrendezett gálaest volt, amelyen Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok prominens személyei vettek részt. Az elegáns helyszínen magyar ételekből álló gálavacsora és egy speciális koncertműsor várta az egybegyűlteket.
A Time címlapjávalMellon AuditoriumA vacsoraRajzverseny

Nagy készülődés előzte meg a rendezvényt. A helyszín nem csak nemzeti színeinkbe „öltözött", hanem egy kiállítást is berendeztek az amerikai magyar gyerekek rajzaiból, akik a Washingtonban kiírt pályázatra az Amerikai Egyesült Államok minden részéből küldtek rajzokat. 

Az est ceremóniamestere a magyar származású Ari Fleischer volt, aki korábban George Bush amerikai elnök szóvivőjeként dolgozott. Elsőként a házigazda, Szemerkényi Réka nagykövet mondott beszédet, köszöntötte az amerikai és magyar állami tisztviselőket, valamint más országok nagyköveteit. Ezután Seszták Miklós, a magyar kormány nemzeti fejlesztési minisztere emlékezett meg a magyar forradalom és szabadságharcról. Jeh Johnson, az USA belbiztonsági minisztere is jelen volt, ezek után ő beszélt arról, hogy hatvan éve az alapvető polgárjogokért harcoltak a magyarok. A magyar származású George E. Pataki, New York volt kormányzója is köszöntötte az embereket, és méltatta a magyarok bátorságát, mely szerinte a vasfüggöny lehullásához vezető út fontos állomása volt. Dr. Tóth Imre, az utolsó élő tagja Nagy Imre forradalmi kormányának, a forradalom leverésének áldozataira emlékezett. A sikeres üzletemberré lett Udvar-Házy F. István elmesélte gyermekkori emlékeit 56-ról, és kifejezte csodálatát az akkori egyetemisták, fiatalok felé, akik szembe mertek szállni a kommunista elnyomással.

A köszöntő beszédek előtt előénekeltem a magyar és az amerikai himnuszt, magyar népviseletben. A beszédek után a koncert következett.

A gálakoncert meghívott előadója Szentpéteri Csilla zongoraművész volt, aki egy, csak erre az alkalomra megálmodott látványkoncerttel készült zenekarával. Az „Október vihara" nagy tetszést aratott, és online élő közvetítéssel az egész világban látható, hallható volt. A tartalmas este jól reprezentálta az itt élő magyarok és amerikaiak tiszteletét 1956 iránt.