Filmvetítés Victoriában az aradi vértanúk napján

Sára Sándor emlékére

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland képe
Október 6-án az 1848/49-es forradalom és szabadságharc vértanúira, az Aradon kivégzett 13 honvédtisztre és az első felelős magyar kormány Pesten kivégzett miniszterelnökére, Batthyány Lajosra emlékeztünk.
Sára Sándor - 80 huszára filmklub néhány tagjaa Magyar Ház 1848-as emlékfala

A victoriai Magyar Házban a társaskör egyik hagyományos rendezvényének, a filmklubnak keretében, Sára Sándor emblematikus filmjét, a 80 huszárt tűztük műsorra az aradi vértanúk napján. Sára Sándor 1978-as filmjében, a Lenkey-huszárok hazatérését dolgozta fel. A rendező egyedi látásmódján keresztül elevenedik meg a történet.

A kerek történelmi évforduló mellett egy másik szomorú apropója is volt a filmválasztásnak. A vasárnapi vetítéssel szerettünk volna tisztelegni a közelmúltban elhunyt Sára Sándor munkássága előtt. A Nemzet Művésze, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas Sára Sándor számos játék-, rövid- és dokumentumfilm alkotásában vett rész, rendezőként és operatőrként egyaránt. Sára Sándor 85 éves volt.

A vasárnapi mise után a Magyar Házban gyűltek össze a filmklub és az irodalmi délutánok lelkes látogatói. A filmet rövid ismertető és beszélgetés előzte meg. Megemlékeztünk Sára Sándorról és felelevenítettük a szabadságharc hőseinek tetteit.

A vetítés előtt felolvastam Batthyány Lajos feleségének, Zichy Antóniának írt búcsúlevelét. Idéztem Batthyány sorait: „A gyermekeket áldd meg és csókold meg az én nevemben, ne szégyelljék, nem kell szégyellniük atyjukat az én halálomnak a gyalázata előbb vagy utóbb azokra hull vissza, akik engem igazságtalanul és hálátlanul meggyilkoltak.”

Szó esett Zichy Antónia, a „legtiszteltebb honleány” életéről is. Batthyányi Lajos miniszterelnök özvegye csaknem 40 évvel élte túl hőn szeretett férjét. 1888. szeptember 29-én hunyt el. Zichy Antónia élete végéig gyászruhát viselt. A grófnőt végakarata szerint, férje hozzá írt búcsúlevelével a szívén helyezték örök nyugalomra.

A nem könnyű alkotás után nehezen találtuk a szavakat. Az összegyűltek többsége korábban nem látta a filmet és sokan nem ismerték a huszárszázad történetét sem. A résztvevők számára talán ez még érdekesebbé tette az alkotást és maradandóbbá az élményt. A filmklub novemberben folytatódik.