Fiatalos lendületet kapott a Boråsi Magyar Egyesület

/ Kőrösiné Forgó Ilona /
korosine.forgo.ilona képe
Fergeteges programokkal indult a tavasz a svédországi Boråsban. Az új tagokkal és velem, mint új ösztöndíjassal kibővült vezetőségi csapat kreatív új ötleteikkel robbantak be a svéd tavaszba 2023-ban. Célul tűztük ki, hogy visszacsábítjuk az egyesület életébe a fiatalokat, és a gyerekeket.
Hímes tojás készítése írókávalAnyáknapi foglalkozásHúsvéti "ajándékkapkodós" játékNőnapi est hölgyrésztvevői

A kezdeményezés sikere máris tapasztalható, ugyanis már rögtön az első gyerekfoglalkozáson nyolc boråsi  gyermek vett részt, melyre húsvétkor került sor, és melyet ösztöndíjasként én tartottam, hiszen logopédusként nagy tapasztalatom van a gyermekek magyar nyelvi fejlesztése terén. A mesés dalos mondókás foglalkozáson kisebb nagyobb gyerekek egyaránt jól érezhették magukat, miközben felelevenítettük a magyar húsvéti hagyományokat. Ezt követte a másik fontos tavaszi ünnephez az anyák napjához kapcsolódó gyerekfoglalkozás, melyre szintén sokan eljöttek, hogy szívhez szóló dallal, és ajándékkal köszönthessék édesanyjukat.

Persze nemcsak a gyerkőcök számára volt izgalmas ez az időszak, számos felnőtteknek szóló program is színesítette az egyesület életét. Ilyen rendezvény volt a nőnapi est is, ahol a nőket ünnepeltük ínycsiklandó lakomával, activityvel és kvízjátékkal. Az est fénypontja volt, amikor a hölgyek megkapták az ajándékcsomagjukat, mely tartalmazott többek között egy egyedi kristálykövet, kézzel varrt borsmenta illatú kézmelegítőt, és hajgumit.

Az elő-húsvéti ünneplés is rendkívül jó hangulatban telt, ahol szintén bőséges vacsorát ehettünk, és a felnőttek gyerekek egyaránt kipróbálhatták a hagyományos magyar tojásfestési technikát írókával vagy más néven kesicével. Sokan nem is ismerték korábban ezeket a nehezen beszerezhető különleges kézműves eszközöket, amivel gyönyörű hímes tojások készültek. A csúcspont mégis az „ajándékkapkodós” játék volt, ahol a 6-os kockadobással lehetett ajándékot nyerni, és nagy meglepődések, és nevetések közepette egymás elől is el lehetett halászni. Például a kávé a legtöbbször elrabolt ajándékok között volt.

A jó idő beköszöntését szabadtéri batyus sütögetéssel köszöntötte az egyesület Tångagärdén, ahol a közösen elfogyasztott ebéd után ehető vadnövények gyűjtése volt a program.

Úgy vélem, hogy a vezetőség minden tagja sokat tesz a boråsi magyar közösségért, azáltal, hogy rendkívül sokrétű, és érdekes programok szervezésében vesznek részt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy eseményről-eseményre egyre többen vagyunk. Így együtt igazán szép és felejthetetlen emlékeket tudunk gyűjteni.